Pentru câteva minute, la începutul celui de-al patrulea și ultim sezon al serialului Obsesia Evei (Killing Eve), pare că totul s-a schimbat. Oricât de mult timp ar fi trecut de la evenimentele din finalul sezonului trei – nu ni se spune exact, dar pare să fie o chestiune de câteva luni – aparent, toate personajele principale au trecut într-o etapă nouă, surprinzătoare. Villanelle (Jodie Comer) se află într-o călătorie de autoperfecționare, rugându-se literalmente pentru o nouă viață după eșecul celei vechi. Eve (Sandra Oh) pare relativ fericită și sănătoasă, bucurându-se atât de o nouă slujbă în sectorul privat de securitate, cât și de un nou prieten (Robert Gilbert). Carolyn (Fiona Shaw) experimentează o schimbare de ritm, chiar dacă oarecum împotriva voinței – are o nouă misiune atât de plictisitoare, încât adoarme ​​la birou.

Toate articolele despre Obsesia Evei

Nu durează mult, însă, până când toate aceste schimbări aparent dramatice încep să revină la narațiunea bineștiută care a pus în mișcare serialul încă din primul sezon. Desigur, atât Eve, cât și Villanelle sunt încă obsedate una de cealaltă, indiferent de ce spun; desigur, Carolyn este încă în căutarea celor Doisprezece; desigur, este doar o chestiune de timp până când se ciocnesc din nou, lăsând dâre de sânge în urma lor. În acest moment, chiar și personajele par frustrate de incapacitatea lor de a ieși din tipar. „Încă joci același veche partidă de șah”, spune una din ele în primul episod. Și nu greșește.

Cu toate acestea, plăcerile familiare sunt totuși plăceri, iar Obsesia Evei nu face altceva decât să se răsfețe. Nu va fi niciodată plictisitor s-o vezi pe Villanelle purtând o succesiune de ținute de designer, ușchite sau să o asculți pe Carolyn strălucind în fiecare episod cu replicile ei seci. Atracția dintre Comer și Oh rămâne incendiară, atât de intensă încât atunci când sunt despărțite, viața fiecărei femei pare definită de absența celeilalte.

Doar că, după trei sezoane, chiar și răsturnările de situație pot părea familiare. Villanelle, cândva un agent al haosului, a devenit previzibilă în gustul ei pentru sânge. Când încearcă să se alăture unei noi comunități în primele episoade, întrebarea nu este dacă se va termina rău pentru acei oameni, ci cât de rău. În primele ore ale sezonului patru, Villanelle vorbește frecvent și serios despre dorința de a deveni o persoană mai bună, în timp ce își face griji că instinctele ei ucigașe sunt prea înrădăcinate pentru a se schimba cu adevărat. (Eve cu siguranță nu pare să creadă că poate, comparând-o pe Villanelle cu scorpionul metaforic care s-a înecat pentru că nu s-a putut abține să n-o înțepe pe broască) Eve, pe de altă parte, pare să se împace cu noua ei fațetă mai dură și mai tăioasă.

Sandra Oh, Jodie Comer - Obsesia Evei (HBO)
Sandra Oh, Jodie Comer – Obsesia Evei (HBO)

Povestea de dragoste întortocheată dintre Villanelle și Eve se apropie de sfârșit, însă dacă se va termina cu cele două fugind împreună, sau ucigându-se una pe alta, sau o combinație între cele două, vom trăi și vom vedea.

Angie Han, The Hollywood Reporter, 25 februarie

Obsesia Evei (Killing Eve), Sezonul 4 are premiera la HBO, pe 27 februarie.