Actrița discută despre parcursul de un deceniu până la realizarea filmului The Eyes of Tammy Faye.

Gama interpretativă a lui Jessica Chastain nu cunoaște limite – ea a jucat o soție și o mamă extrem de protectoare în rolul Anna Morales din Cel mai violent an (A Most Violent Year); „epitomul grației divine”, așa cum spune chiar ea, în Pomul vieții (The Tree of Life); și cel mai recent, o întruchipează pe infama teleevanghelistă Tammy Faye Bakker, în The Eyes of Tammy Faye. Pentru numărul anual al revistei W despre cele mai bune interpretări, Chastain reflectă asupra celor aproape 10 ani cât a studiat-o pe Tammy și viziunea ei religioasă – timp în care ea însăși și-a descoperit o religie proprie.

Jessica Chastain (Foto: Tim Walker, W Magazine)
Jessica Chastain (Foto: Tim Walker, W Magazine)

Cum a apărut The Eyes of Tammy Faye în viața ta?
Eram în turneul publicitar pentru Misiunea: Bin Laden (Zero Dark Thirty) și eram afectată de schimbarea de fus orar într-o cameră de hotel undeva. La televizor era un documentar despre Tammy Faye și am fost uluită de ea și de povestea ei adevărată. Mi-am sunat agentul și l-am întrebat: „Cum să fac un film din asta?” Am primit drepturile de autor în 2012 și am ajuns pe platourile de filmare șapte ani mai târziu.

Cum ai făcut legătura între folosirea informațiilor din documentar și recrearea vieții lui Tammy în propriul tău film?
N-am vrut decât să-i spun povestea. Și, de fapt, realizatorii documentarului au fost atât de drăguți. Mi-au spus recent că la prima noastră întâlnire, chiar înainte de a-mi acorda drepturile asupra poveștii, și-au spus: „Nu cred că Jessica va reuși să facă asta”. Mi-au susținut enorm și mi-au oferit sute de ore de filmări nefolosite în documentar. Mi-au acordat un vot de încredere permițându-mi să-i spun povestea.

Te-ai transformat complet, fizic vorbind, pentru a o juca pe Tammy. Ai făcut teste de machiaj sau coafură care te-au făcut să crezi că ai putea deveni ea?
N-am făcut niciun test de machiaj sau coafură înainte de acel moment. Primul test de machiaj a fost probabil cu o lună înainte să începem filmările și a fost destul de stresant. Tammy are forma feței atât de diferită. Am lucrat cu stilista Linda Dowds la toate filmele mele și am discutat despre asta ani de zile — am studiat-o pe Tammy timp de șapte ani. Deci, da, am vorbit despre machiaj. Am găsi interviuri în care spunea exact produsul pe care îl folosea. Rimel rezistent la apă, întotdeauna! Singurele imagini cu [ea cu rimelul curgându-i pe față] sunt din schițele comice din emisiunile TV.

De ce o consideri remarcabilă pe Tammy Faye?
I-am iubit sufletul bun. Am văzut interviul pe care l-a făcut cu Steve Pieters în 1985 și am rămas uluită. Este un moment în care guvernul nici măcar nu vorbea despre epidemia de SIDA; oamenii mureau, familii întregi erau distruse din cauza homofobiei. Și nimeni nu înțelegea cu adevărat ce se întâmpla, pentru că nimeni nu vorbea despre asta. Tammy a acționat împotriva comunității evanghelice conservatoare și l-a adus pe Steve Pieters în emisiunea ei. Pieters era un pastor bolnav de SIDA, care a recunoscut deschis că este gay, iar ea l-a intervievat. Și apoi s-a uitat direct la aparatul de filmat și a educat milioane de adepți creștini despre ce înseamnă să fii creștin: să iubești orice s-ar întâmpla. Asta-i calea lui Isus. Este un act radical de iubire despre care ar trebui să vorbim mai mult decât despre rimelul ei.

Ai fost crescută într-o familie de credincioși?
Nu, am fost crescută departe de biserică. De fapt, mama mea a crescut în Kansas, într-o comunitate baptistă destul de radicală. Mama mea a fost atât de supărată de educația ei și de acel mod de a privi pe Dumnezeu, credința și harul, încât a fost important pentru ea să nu ne crească religioși. Pe măsură ce am înaintat în vârstă… probabil Terrence Malick mi-a deschis ochii și inima să înțeleg că credința nu-i nimic altceva decât iubire. Terry este foarte religios. [Rolul din Pomul vieții] a fost educativ. M-a învățat atât de multe despre compasiune. Dacă Tammy Faye și Terry au ceva în comun, aceasta este dragostea necondiționată. Toată lumea, fiecare persoană în parte, merită și este demnă de iubire.

Cât de implicate au fost rudele lui Tammy Faye în realizarea acestui film?
Am avut ocazia să vorbesc cu copiii ei, iar fiica ei și nepoții au venit pe platou când filmam interviul cu Steve Pieters. Ei continuă munca mamei lor. Tammy Sue este o cântăreață talentată; ea cântă melodia din genericul final. Și Jay Bakker este el însuși pastor. Și-a înființat propria biserică revoluționară și oficiază nunți gay. N-am vrut să re-traumatizez pe nimeni.

Am vrut să spun o poveste despre vindecare și iubire, nu să fiu cinică. Trăim într-o societate atât de cinică. Ne place să ne batem joc de lucruri și să ne batem joc de ceilalți, mai ales de chestiile care ni se par diferite. Și uneori facem asta și în cinema, dar mi-am dorit foarte mult să spun: „Cum ar fi dacă ne-am uita la ea într-un mod care vindecă?” Știu că familia ei a apreciat foarte mult asta. La fel și Steve Pieters… a venit la premiera din New York.

Ai lucrat la acest film timp de peste un deceniu – și la filmul pe care îl faci acum, la fel… timp de 10 ani.
Realizez o miniserie despre George Jones și Tammy Wynette (interpreți de muzică country n.tr.). M-am atașat proiectului în 2011, iar acum iau lecții intensive de muzică country și cânt și… e incredibil. Am atât de mult respect pentru ceea ce fac acești oameni. Am cântat în The Eyes of Tammy Faye și este stresant. Cu siguranță nu mă simt confortabil să cânt. Și îmi dau seama, ca actor, că mă pun în situații care par masochiste pentru că mă simt atât de inconfortabil. Dar apoi mă gândesc că sunt atât de norocoasă că fac asta. Meseria asta este o binecuvântare. Deci, într-un anumit sens, este ca o penitență. Trebuie să mă simt inconfortabil. Trebuie să fac uneori lucruri care mă scot din zona de confort. Merită.

Lynn Hirschberg, W Magazine, 11 ianuarie