Colaborarea lui Steven Soderbergh cu HBO Max ne-a adus-o pe Meryl Streep pe un vapor în comedia elegantă, semi-improvizată Lasă-i să vorbească (Let Them All Talk), înainte de a se întoarce pe continent, la Michigan, în drama polițistă tensionată No Sudden Move. Kimi – cel mai recent film – este o realizare mult mai simplă, dar nu mai puțin plăcută, un thriller compact, cu acțiunea plasată în mare parte într-o singură locație, un laitmotiv à la Alfred Hitchcock.

Kimi este numele unui dispozitiv în stil Alexa, cu un parametru cheie specific: oamenii. O echipă amplă de operatori cercetează numeroasele interacțiuni dintre utilizatori și aparatură pentru a perfecționa dinamica, asigurându-se că erorile de comunicare sunt reduse la minimum. Personajul agorafobic al lui Zoë Kravitz, Angela (probabil o aluzie la inginera IT din Rețeaua – The Net) își petrece zilele ascultând astfel de interacțiuni verbale, izolată de restul lumii, în timp ce pandemia de Covid face ravagii. Pandemia i-a amplificat anxietățile și refuză să iasă afară, în ciuda faptului că un vecin de peste drum (Byron Bowers) încearcă s-o ispitească la o întâlnire. Dar când Angela aude ceva sinistru într-un flux de date Kimi, lumea ei sigură și izolată este brusc dată peste cap.

În 89 de minute, scenaristul David Koepp (al cărui thriller Camera de refugiu – Panic Room este la fel de compact) menține lucrurile reconfortant de simple și cât se poate de lipsite de orice umplutură pe lângă subiect. Nu este o surpriză – după o pistă de la început legată de specificul financiar al companiei din spatele lui Kimi – că ar fi o conspirație de demascat, dar totul se petrece facil, în ritm alert: povestea  de când lumea a eroului care a văzut prea multe și a personajului negativ care vrea să-l reducă la tăcere. Știm încotro se îndreaptă astfel de filme, iar Kimi nu vine cu o surpriză autentică, dar Koepp și Soderbergh păstrează cea mai mare parte a filmului cu picioarele pe pământ, evitând salturile narative stângace la care recurg adesea aceste lungmetraje – ceea ce face din Kimi un film extrem de credibil.

KImi (HBO Max)
Kimi (HBO Max)

Benjamin Lee, The Guardian, 10 februarie