Când pilotul rebel Adam Reed (Ryan Reynolds), un călător în timp din anul 2050, se prăbușește accidental în 2022, se trezește față în față cu eul lui de 12 ani (Scobell). Împreună, cei doi se întorc înapoi în timp, confruntându-se cu trecutul pentru a salva viitorul Pământului.

După ce au lucrat împreună la Eliberează-l pe Guy (Free Guy), comedia de acțiune în stil Truman Show de anul trecut, regizorul Shawn Levy și starul Ryan Reynolds revin, de data aceasta cu o aventură științifico-fantastică originală, cu o distorsiune temporală. Nostalgia cinematografică este încă la ordinea zilei, întrucât încercăm cu toții să ne amintim de vremurile mai bune, iar filmul lui Levy – bazat pe scenariul din 2012, semnat T.S. Nowlin — se conformează pe deplin, oferindu-ne o felie de evadare în timp, cu mult suflet.

Adam Reed (Ryan Reynolds) este un pilot care călătorește în timp cu misiunea de a-și găsi soția, Laura (Zoe Saldana), care a dispărut în circumstanțe misterioase. Urmărit de malefica Sorian (Catherine Keener) – o șefă rea care pare să nu aibă un alt scop în viață decât să-i pedepsească pe răzvrătiți – Adam se prăbușește cu aeronava în zilele noastre, unde își face un prieten neverosimil – versiunea lui mai tânără (Walker Scobell). Urmează niște tachinări à la Reynolds, niște șuturi în fund și o explorare serioasă a sufletului, în timp ce cei doi Adami o caută pe Laura, se feresc de Sorian și călătoresc înapoi în timp pentru a-și întâlni răposatul tată (Mark Ruffalo, în reuniunea 13 Going On 30 cu Jennifer Garner, pe care ne-o doream cu toții), care se dovedește a fi inventatorul călătoriei în timp.

În tradiția filmelor SF din anii ’80 (ecouri din Back To The Future și E.T. se găsesc la tot pasul), Levy folosește conceptul fantastic al lui Proiectul Adam (The Adam Project) pentru a ne oferi un film care caută constant momente de intimitate emoțională, pe scheletul blockbuster-elor de succes. Tropii genului sunt toți prezenți aici: nave spațiale gigantice, poc-poc-uri, scrâșnete de pneuri și confruntări cu mize mari – deși utilizarea lor servește în principal să ne reamintească de alte duzini de filme care le-au folosit mai bine. Punctele forte ale regizorului sunt micile momente personale: o îmbrățișare de mult așteptată, o scuză șoptită sau un simplu joc cu mingea. Ochiul de cineast al lui Levy format pentru detalii altfel neînsemnate, lasă cu adevărat o impresie de durată.

Adevărații ași din mâneca lui Levy sunt nou-venitul Walker Scobell și Ryan Reynolds. În rolul tânărului Adam, Lui Scobell, în vârstă de 13 ani, un megafan Deadpool, îi reușește de minune cadența și spiritul sardonic al lui Reynolds, adjudecându-și partea leului din hohotele de râs ale filmului. Lui îi dă replica Reynolds – animat de un scenariu care a rezonat cu propriul lui răspuns emoțional la pierderea tatălui, în 2020 – care apelează la coarda sensibilă pentru a portretiza un bărbat al cărui umor tăios este folosit pentru a disimula furtuna de emoții din interior. Este probabil cea mai bună interpretare a lui de la Buried din 2010 (o scenă cu Garner, care o interpretează pe mama lui Adam, este cea mai bună din carieră). Când le oferă celor doi Adam spațiu pentru a trece prin durere împreună, permițându-le lui Scobell și Reynolds să exploreze cu adevărat modul în care pierderea unei persoane dragi ne modelează și ne remodelează de-a lungul vieții, filmul este de-a dreptul frumos.

Proiectul Adam (Netflix)
Proiectul Adam (Netflix)

Deși un personaj negativ nememorabil și câteva piese de decor neinspirate afectează ici-colo Proiectul Adam, interpretările grozave ale lui Reynolds și Scobell și profunzimea emoțională surprinzătoare a filmului îl fac demn de urmărit.

Jordan King, Empire, 10 martie

Proiectul Adam (The Adam Project) are premiera la Netflix, pe 11 martie.