Recent nominalizata la OscarAriana DeBose, care o interpretează pe Anita în reimaginarea celebrului musical de către Steven Spielberg – stă de vorbă cu revista EW.

Ariana deBose
Ariana deBose

Ariana DeBose nu știa la ce să se aștepte când a spus „da” colaborării cu Steven Spielberg la Poveste din cartierul de vest (West Side Story), dar un lucru știe sigur: „Steven iubește atât de mult filmul ăsta. Îți jur, când filmam el avea energia unui puști de 12 ani și eu eram cea care șchiopăta. El alerga cu bucurie și entuziasm. Iar eu tot exclamam au.”

Este de înțeles, având în vedere numerele masive de dans pe care actrița – care a apărut pe Broadway în Hamilton și a fost nominalizată la premiul Tony pentru Summer: The Donna Summer Musical și a jucat în filmul muzical de anul trecut Balul (The Prom) – le are în această producție, în rolul fascinantei, efervescentei și hotărâtei Anita, un rol creat de Rita Moreno în clasicul din 1961… și despre care DeBose spune că „nici măcar nu credeam că-l voi primi”.

După ce a obținut rolul “Îmi spuneam că n-am nici cea mai mică idee ce mi se întâmplă. Mă apuc de treabă și fie ce-o fi”, își amintește DeBose, care a obținut prima ei nominalizare la Oscar. O parte din pregătire a însemnat să vizioneze documentarul Spielberg din 2017; filmările din culise cu el regizând totul, de la Fălci (Jaws) la Lista lui Schindler (Schindler’s List), i-au oferit o perspectivă mai bună asupra modului în care lucrează, precum și a propriilor anxietăți. Dar recunoaște că nu era pregătită să aibă atâta libertate pe cât i s-a oferit. „Mă gândeam, OK, o să intru pe platou și o să fiu pregătită ca el să-mi spună exact ce vrea să fac și cum vrea să fac. Pur și simplu o să execut tot ceea ce mi se cere pentru că așa stau lucrurile cu acest regizor. Și m-a lăsat mască fiindcă mi-a zis: „Ei bine, ce vrei să faci?” Și m-a lăsat să mă dezlănțui… Mi-a spus: „Te-am angajat pentru că ești Anita mea, ți-o încredințez.” Cred că cel mai mare dar pe care mi l-a oferit a fost să mă facă să am încredere în mine.”

Și cu siguranță metoda a fost bună; pe lângă nominalizarea la Oscar, DeBose a primit zeci de onoruri din partea cercurilor criticilor de film, a obținut o nominalizare BAFTA și a câștigat un Glob de Aur și premiul Breslei Actorilor (SAG). Deși spune că ultimele două luni au fost „o tornadă”, totul a meritat pentru ceea ce reprezintă interpretarea Anitei: “Este onoarea carierei mele. Simt așa și despre Balul, rolul Alyssa Greene, dar mai ales despre Anita; am avut ocazia să aduc pe ecran un personaj care este cineva de care aș fi avut nevoie când am crescut”, explică ea. „De la o vârstă fragedă, mass-media pe care o consumi, contează. Așa că de aceea este important pentru mine ca adolescentele, tinerele afro-latino-americane în general, să se poată identifica cu un personaj de pe ecran. Sunt foarte mândră de asta. Dacă totul s-ar încheia mâine, măcar am făcut asta.”

Gerrad Hall, Entertainment Weekly, 14 februarie