Episodul 7 din Epoca de Aur (The Gilded Age) ni-l arată pe Thomas Edison luminând clădirea New York Times, un eveniment care s-a întâmplat cu adevărat în 1882, anul în care se petrece acțiunea serialului.

Carrie Coon, Nathan Lane - Epoca de Aur (HBO)
Carrie Coon, Nathan Lane – Epoca de Aur (HBO)

Serialul Epoca de Aur împletește mai multe evenimente istorice în lumea sa fictivă, care se concentrează pe conflictul din înalta societate dintre aristocrații din New York în frunte cu doamna Astor (Donna Murphy) și familiile parvenite precum cea a lui George (Morgan Spector) și Bertha Russell (Carrie Coon). George visează să construiască o nouă gară și, atunci când Union Central Station va fi finalizată, aceasta va fi iluminată cu energie electrică de la compania lui Thomas Edison, Consolidated Edison.

În primul episod din Epoca de Aur, unul dintre primele evenimente istorice menționate a fost moartea lui Jesse James, la 3 aprilie 1882. Ulterior au fost menționați titani remarcabili ai industriei precum Vanderbilt și Jay Gould (cei care au fost inspirație pentru George Russell și familia lui), iar personalități istorice precum doamna Astor, Clara Barton (Linda Emond) – fondatoarea Crucii Roșii Americane și T. Thomas Fortune (Sullivan Jones), cel mai proeminent ziarist de culoare din America, apar ca personaje în serial. Într-unul din episoade am văzut mâna Statuii Libertății, care a fost expusă ani de zile în Madison Park, iar Marian Brook (Louisa Jacobson) face cumpărături la Bloomingdale’s, magazinul universal de renume mondial care a devenit proeminent în timpul Epocii de Aur.

Thomas Edison a iluminat, într-adevăr, clădirea New York Times din Park Row așa cum este descris în episodul 7, deși, evident, George și Bertha Russell, Peggy Scott (Denée Benton), Thomas Raikes (Thomas Cocquerel) și Aurora Fane (Kelli O’Hara) nu au fost prezenți, întrucât sunt personaje fictive. În viața reală, însă, Edison a apăsat comutatorul de la Centrala Pearl Street, prima centrală electrică din lume, pe 4 septembrie 1882. La 3:00 după-amiază, New York City a fost iluminat cu lumină electrică pentru prima dată și clădirea New York Times a fost printre primele turnuri ale orașului care au fost iluminate de electricitatea lui Edison. În episodul din Epoca de Aur, evenimentul are loc la căderea întunericului în seara zilei de 4 septembrie, pentru efect dramatic.

 „Stăpânirea energiei electrice” de către Thomas Edison a fost una dintre cele mai mari și mai importante realizări tehnologice ale epocii. Dar nu toată lumea era egal de încântată de schimbare, iar Epoca de Aur prezintă cât se poate de veridic mai multe personaje: cei doi Russell, Agnes van Rhijn (Christine Baranski) și Ada Brook (Cynthia Nixon) care arată cum electricitatea va schimba radical viețile tuturor. În timp ce Bertha Russell este nerăbdătoare ca palatul ei de pe 5th Avenue, colț cu 61st Street să fie alimentat de electricitate, mătușa Agnes rămâne sceptică în ceea ce privește progresul, iar unii dintre servitorii Berthei se tem că potențialul electricității ar putea conduce la eliminarea slujbelor lor.

Cum Epoca de Aur a fost deja reînnoit pentru al doilea sezon, ne închipuim că va reflecta schimbările radicale pe care le va aduce electricitatea pe scară largă în casele, afacerile și întreaga societate din New York.

John Orquiola, Screen Rant, 8 martie