Episodul 7 din Epoca de Aur (The Gilded Age) ni-l arată pe Thomas Edison luminând clădirea New York Times, un eveniment care s-a întâmplat cu adevărat în 1882, anul în care se petrece acțiunea serialului.

Serialul Epoca de Aur împletește mai multe evenimente istorice în lumea sa fictivă, care se concentrează pe conflictul din înalta societate dintre aristocrații din New York în frunte cu doamna Astor (Donna Murphy) și familiile parvenite precum cea a lui George (Morgan Spector) și Bertha Russell (Carrie Coon). George visează să construiască o nouă gară și, atunci când Union Central Station va fi finalizată, aceasta va fi iluminată cu energie electrică de la compania lui Thomas Edison, Consolidated Edison.
În primul episod din Epoca de Aur, unul dintre primele evenimente istorice menționate a fost moartea lui Jesse James, la 3 aprilie 1882. Ulterior au fost menționați titani remarcabili ai industriei precum Vanderbilt și Jay Gould (cei care au fost inspirație pentru George Russell și familia lui), iar personalități istorice precum doamna Astor, Clara Barton (Linda Emond) – fondatoarea Crucii Roșii Americane și T. Thomas Fortune (Sullivan Jones), cel mai proeminent ziarist de culoare din America, apar ca personaje în serial. Într-unul din episoade am văzut mâna Statuii Libertății, care a fost expusă ani de zile în Madison Park, iar Marian Brook (Louisa Jacobson) face cumpărături la Bloomingdale’s, magazinul universal de renume mondial care a devenit proeminent în timpul Epocii de Aur.
Thomas Edison a iluminat, într-adevăr, clădirea New York Times din Park Row așa cum este descris în episodul 7, deși, evident, George și Bertha Russell, Peggy Scott (Denée Benton), Thomas Raikes (Thomas Cocquerel) și Aurora Fane (Kelli O’Hara) nu au fost prezenți, întrucât sunt personaje fictive. În viața reală, însă, Edison a apăsat comutatorul de la Centrala Pearl Street, prima centrală electrică din lume, pe 4 septembrie 1882. La 3:00 după-amiază, New York City a fost iluminat cu lumină electrică pentru prima dată și clădirea New York Times a fost printre primele turnuri ale orașului care au fost iluminate de electricitatea lui Edison. În episodul din Epoca de Aur, evenimentul are loc la căderea întunericului în seara zilei de 4 septembrie, pentru efect dramatic.
„Stăpânirea energiei electrice” de către Thomas Edison a fost una dintre cele mai mari și mai importante realizări tehnologice ale epocii. Dar nu toată lumea era egal de încântată de schimbare, iar Epoca de Aur prezintă cât se poate de veridic mai multe personaje: cei doi Russell, Agnes van Rhijn (Christine Baranski) și Ada Brook (Cynthia Nixon) care arată cum electricitatea va schimba radical viețile tuturor. În timp ce Bertha Russell este nerăbdătoare ca palatul ei de pe 5th Avenue, colț cu 61st Street să fie alimentat de electricitate, mătușa Agnes rămâne sceptică în ceea ce privește progresul, iar unii dintre servitorii Berthei se tem că potențialul electricității ar putea conduce la eliminarea slujbelor lor.
Cum Epoca de Aur a fost deja reînnoit pentru al doilea sezon, ne închipuim că va reflecta schimbările radicale pe care le va aduce electricitatea pe scară largă în casele, afacerile și întreaga societate din New York.
John Orquiola, Screen Rant, 8 martie
Nu pot să văd serialul încă, dar tot m-am bucurat să citesc articolul, fiindcă mi-ai reamintit de Edison și de momentul acela care, cu siguranță, a părut magic pentru cei care au participat, la acea vreme. Mulțumesc, Jo! ❤
LikeLike
Neapărat să ții minte titlul. Imi place foarte, foarte mult Epoca de Aur.
LikeLike
Va fi sezonul 2??? Eheeee.
Foarte fain şi episodul ăsta. Şi da, am zâmbit cumva amar la replica aceea cu locurile de muncă. Că, din viitor, i-am putea da dreptate în unele puncte.
LikeLike
Da, așa este. Dar cumva ne-am adaptat, ne-am reorientat. Asta-i viața. The show must go on.
LikeLiked by 1 person
Sunt interesante filmele/serialele care impletesc fictiunea cu realitatea, dar numai atata nu ma poate convinge sa le si urmaresc. Un film, mai usor, un serial… mai greu. 🙂
Cu ceva ani in urma am inceput sa vad serialul “Murdoch Mysteries” pentru ca avea “multa realitate”, chestii inovative in cercetarea criminalistica si nu numai, dar de pe la sezonul 3 (sau 4?) am renuntat – o dadusera prea mult pe “viata de familie” a personajelor si mai putin pe “mistere”.
LikeLike
Cum, Diana, după atâtea articole elogioase la adresa The Gilded Age tot nu te-am convins să-l vezi? Oh! 🙂 Mie îmi place mult, mult de tot.
LikeLiked by 1 person
Am vazut episodul acesta doar pentru ca ne-ai anuntat tu ca apare si Thomas Edison! 🙂
Publicul din film, dar mai ales cel care a fost atunci de fata, cred ca a fost chiar impresionat de iluminarea acelei cladiri.
LikeLike
Absolut! Trebuie să li se fi părut o minune. La fel cum altă generație a asistat la lansarea primei navete spațiale.
LikeLike