În rolul unei femei al cărei soț îi implantează un cip de localizare în creier, Cristin Milioti este la fel de dinamică și formidabilă ca întotdeauna.

Ca un făcut, cariera lui Cristin Milioti din ultimii ani s-a axat pe interpretarea unor femei hotărâte, prinse de un individ oarecare într-un coșmar științifico-fantastic.
Mai întâi a fost „U.S.S. Callister”, episodul ei fantastic din Oglinda neagră (Black Mirror), în care s-a trezit uploaded în fantezia Star Trek a lui Jesse Plemons. Apoi a mai fost filmul încântător de anul trecut, Palm Springs, în care Nyles, interpretat de Andy Samberg, a târât-o fără să se gândească prea mult în bucla temporală în care el era deja prins. Acum, este vedeta serialului Creat pentru dragoste (Made for Love) de la HBO Max, în rolul lui Hazel, al cărei soț, mogulul IT, Byron (Billy Magnussen), îi implantează în cap, în secret, un cip care îi permite să monitorizeze tot ceea ce vede, aude și simte. Milioti are din când în când ocazia să joace personaje care trăiesc în circumstanțe banale – a fost grozavă în rolul unei femei singure, însărcinate în primul episod al adaptării de la Amazon Prime Modern Love – dar chiar și cel mai faimos rol al ei, personajul titular din How I Met Your Mother, introdus cu întârziere, a tratat-o deseori ca pe obiectul obsesiei, într-o poveste de dragoste cu cronologie distorsionată.
Oare este Milioti prizoniera rolurilor pe care le tot joacă cu o forță creativă supraomenească și care invocă, iar și iar, același tip de roluri pentru ea? Sau este consecința faptului că de fiecare dată este atât de bună și memorabilă în această nișă specifică, încât ori de câte ori un scenariu de genul acesta primește undă verde, ea este prima și singura invitată să-l accepte?
Oricare ar fi bucla de carieră în care s-a blocat Milioti, este una fructuoasă din punct de vedere creativ și ea este minunată, din nou, în Creat pentru dragoste. Adaptat după romanul Alissei Nutting, Creat pentru dragoste este încă un serial care se joacă cu timpul. Începe cu Hazel ieșind dintr-o trapă în mijlocul deșertului, îmbrăcată cu o rochie mini verde-strălucitor, înainte de a se muta fulgerător înapoi în timp, pentru a explica circumstanțele disperate care au adus-o acolo. Și atât primul episod, cât și episoadele ulterioare fac salturi pe întreaga durată a căsniciei nefericite a lui Hazel și Byron, și chiar mai departe, la copilăria cu tatăl ei, Herbert (Ray Romano). Dar acolo unde prea multe seriale folosesc începutul in medias res, flashback-urile etc., ca modalități de a condimenta niște povești altfel plictisitoare, Creat pentru dragoste le utilizează inteligent, pentru efect comic sau pentru a ilustra starea de spirit a lui Hazel când își dă seama că mintea nu-i mai aparține în totalitate.
Magnussen a jucat un rol secundar crucial în comedia SF Maniac (Netflix); există o suprapunere tematică și tonală în modul în care fiecare serial prezintă cum tehnologia este pervertită pentru a soluționa nefericirea umană, precum și în viziunea lor distopică asupra unei realități nu prea îndepărtate de a noastră. Numele de familie al lui Byron este Gogol – nu tocmai subtil, dar lasă de înțeles cât de mult a ajuns să ne domine viețile, o mână de companii. El este un compendiu al celor mai rele trăsături ale fiecărui IT-ist faimos, în special din punctul de vedere al incapacității totale de a avea o interacțiune autentică cu o altă ființă umană. Când începe Creat pentru dragoste, Byron și Hazel și-au petrecut ultimii 10 ani izolați departe de umanitate în „The Hub”, o porțiune a sediului corporativ al Gogol Tech, care este practic ca puntea de comandă din Star Trek. Singurii alți oameni din viața lor sunt o mână de angajați Gogol, iar Byron, pe bună dreptate bănuitor că soția nu-l mai iubește, decide să facă experiența și mai insulară transformând-o în cobai involuntar pentru cipul Made for Love.
În final, Hazel ajunge să fugă, doar că n-are nici o șansă să se ascundă din cauza cipului. Într-unele din cele mai inspirate momente comice ale serialului, o vedem profitând de situație pentru a-și umili soțul dezgustător. Hazel se reîntâlnește cu tatăl ei văduv, care în absența fiicei a devenit neplăcut de apropiat de păpușa lui sexuală – din nou, ceva artificial care înlocuiește lucrul real – mergând până acolo încât să-i dea un nume, s-o îmbrace în hainele regretatei sale soții și s-o ia cu el peste tot. Cariera lui Romano a înclinat mai mult spre dramă în ultimul deceniu – și a fost grozav în proiecte precum Men of a Certain Age, Numai tată să nu fii! (Parenthood) și Irlandezul: Asasinul mafiei (The Irishman) – dar și-a păstrat talentul comic, iar aici bagatelizează materialul cu îndemânare pentru a stârni hohote de râs fără s-o eclipseze pe Milioti.
Nu că ar putea cineva. Milioti este așa un bolid de confuzie și furie justificată și un subiect atât de grozav pentru aparatului de filmat al regizoarei Stephanie Laing, încât este greu să ne imaginăm pe altcineva în rol. Porțiuni mari din Creat pentru dragoste, în special privirile fugare la Hazel care mimează fericirea pentru a face față unei căsnicii din ce în ce mai oribile, se bazează mult pe talentul lui Milioti de a interpreta mai multe stări simultan. Magnussen și Romano sunt de asemenea amuzanți, iar serialul descrie subtil starea groaznică în care a ajuns lumea în umbra unor oameni ca Byron (într-o scenă, Hazel trece pe lângă un perete cu mesajul graffiti: „Every morning, I wake up on the wrong side of capitalism”). Dar Milioti este principala atracție. Chipul îi exprimă emoțiile atât de clar și încântător – chiar și neamplificate de microcip.
Alan Sepinwall, Rolling Stone, martie 2021
Cît de tare-i asta cu “nu poate să și-l scoată din cap” pentru că… avea un cip! Genială contrast de sentimente stîrnește 🙂 și, dac-am ințeles bine, e și comedie.
LikeLike
Și mie mi-a plăcut jocul de cuvinte. Unii cronicari de film sunt scriitori în toată regula. Nu o dată am murit de ciudă că jocurile lor de cuvinte formidabile se pierd în traducere. De data asta a mers. Și eu văd partea comică din premisă, dar are și accente horror. Exact pe placul meu. 🙂
LikeLiked by 1 person
Încă un serial de urmărit, după Hacks. Pe care am început să–l văd de ieri, tot la recomandarea ta, firește. 🙂
LikeLike
Yay! 🙂 Hacks este tot ce mi-am închipuit că va fi, dar tot am o problemă. În primele episoade sunt niște glume care se aplică strict americanilor, legate de politică, situație economică etc pe care românca de mine nu le prinde. Ulterior, când glumele se axează pe problemele universale ale femeilor (de exemplu)… altă viață. 🙂 Dar oricum, partea de fundal, poveștile celor două sunt interesante. Iar Jean Smart e absolut formidabiă.
LikeLiked by 1 person
Citind povestea acestui serial (de groază), mi-a trecut un gând prin minte: Poate că astfel de scenarii reprezintă coșmarurile reale ale celor care le-au creat. Și mă gândeam, totodată, dacă lumea mea nu ar fi mai frumoasă dacă nu aș mai trăi (empatic) și în coșmarurile altora…❤😀
LikeLike
Chiar că ești empatică. ❤️ Citind povestea acestui serial (de groază – de acord cu tine) m-am entuziasmat ca în fața unei povești (fiction) ingenioase, cu niște actori pe care-i apreciez. Din propria experiență – amintește-ți de tigăile mele – cei care scriu astfel de scenarii au cea mai banală viață posibilă. 🙂
LikeLiked by 1 person
Voi face și eu ca tine, adică mă voi concentra pe fantezie, pe actorii frumoși talentați și se schimbă perspectiva. 🙂🌹
LikeLike
Da, totul e fiction. Să știi că am și eu un grad oarecare de empatie. Sunt unele filme despre criminali notorii, inspirate din realitate. Pe acelea nu le agreez. Dar la SF e totul safe.
LikeLiked by 1 person
Pare interesant. Ceva la care m-as uita. Ar fi castigat un punct in plus daca era film, nu serial. Am descoperit ca am prea putin timp de seriale si deja am mai multe incepute. Cu filmele e mai usor de vizionat.
Mie imi plac actorii care joaca in general doar un anumit tip de rol. Dar asta e un defect al meu care nu tine minte numele actorilor ci mai degraba personajele interpretate de ei.
LikeLike
Un episod ține o jumătate de oră. Dacă te uiți două ore, deja ai văzut jumătate din serial. 🙂 Pe mine mă amuză.
LikeLike
Am retinut. Merci!
LikeLike
Interesantă, aș îndrăzni să spun, bucla artistei.
Cipul este de mare actualitate! 🙂
LikeLike
Daaaaa! Cipul! 😀 Și eu sunt fan filme cu bucle temporale. Îți recomand să vezi și Palm Springs cu Cristin Milioti.
LikeLike
Pfuai, ce idee mișto! Cred că e tare fain, cu tot cu horrorul din el!
LikeLike
Horror e ideea individului de a-i implata cipul. Altfel este cât se poate de realist. Un cuplu care nu funcționează, iar ea vrea să divorțeze. Cipul nu-i decât picătura care a umplut paharul.
LikeLike
I can’t decide whether I want to watch this or not! 🤣 I loved her in that Black MIrror episode though! This looks really good, though, for when that sort of mood comes calling! You may well bring me to HBO someday, Jo!!! Cheers and Thank You! 🤗💖😊
LikeLike
You’re welcome. Most definitely a title to remember.
LikeLiked by 1 person
Alrighty then!!! I’m truly tempted!!! 💕
LikeLike
Chip de localizare în creier? De ce nu într-o bucă, sau deget? Poate fi la fel de greu de scos ca și din Dacăcreier. Poate era vorba de control, o interacțiune cu celulele creierului? Dacă-mi dă fii-meu un user/parolă, poate mă uit și eu odată pe Netflix la ceva.
LikeLike
Serialul este la HBO Max!!! Nu-i numai un cip de localizare. Individul poate vedea și auzi tot ce vede și aude ea. Deci neapărat în creier. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ce tare!
LikeLike
Ce tare greșit! Nu cred că i-ar plăcea cuiva să se trezească cu un cip care sa-i monitorizeze fiecare mișcare. Dar serialul e simpatic. Chiar vi-l recomand
LikeLiked by 1 person
Nu. Dacă voi folosi până la urmă abonamentul, oricum nu mă uit la seriale. Poate un film, dacă nu adorm.
LikeLiked by 1 person
Ma uit, nu ma uit… ma uit, nu ma uit… 🙂 Din trailer nu pare cine stie ce, din punctul meu de vedere. SF sau ba nu prea ma atrag nici filmele despre “probleme de cuplu”, chiar daca aceste probleme conduc spre horror.
LikeLike
Horror este numai ideea individului de a-i pune un cip în creier bietei fete. Altfel este un film clasic despre probleme în cuplu. Văd că ai ajuns cu petalele margaretei la ”nu mă uit”. 🙂 Păcat. Mie mi se pare interesant.
LikeLike