Crescuți de lupi (Raised By Wolves) Sezonul 2 a început cu Mama (Amanda Collin) și Tata (Abubakar Salim) revenind online în zona tropicală luxuriantă și s-a încheiat cu Bunica (Selina Jones) prinzând-o pe mama într-o închisoare VR pentru a-și putea continua propria misiune, aceea de a involua umanitatea. Pe parcurs, Tempest (Jordan Lough) a dat naștere unui copil, Campion (Winta McGrath) s-a îndrăgostit de un android, iar Sue (Niamh Algar) s-a transformat într-un copac. Așa că am putea spune că s-au întâmplat multe în Crescuți de lupi sezonul 2. S-au întâmplat multe și avem multe întrebări.

Citește și Crescuți de lupi, Sezonul 1: Finalul explicat de creatorul serialului, Aaron Guzikowski

Decider stă de vorbă cu Aaron Guzikowski, creatorul serialului de la HBO Max Crescuți de lupi, despre finalul halucinant al sezonului 2.

A MURIT MARCUS?

Ultimul cadru al Sezonului 2 este cu trupul lui Marcus (Travis Fimmel), care plutește deasupra lui Lucius (Matias Varela) într-o ipostază de crucifix cu susul în jos (evocând moartea Sfântului Petru). Lucius credea că l-a ucis pe Marcus și chiar era extrem de mândru de fapta sa. Cu toate acestea, Marcus fusese răstignit de copacul magic și se pare că acel copac are o nouă gazdă favorită acum.

Travis Fimmel - Crescuți de lupi (HBO Max)
Travis Fimmel – Crescuți de lupi (HBO Max)

Vorba lui Lucius: Ce mama naibii!!???

Ce s-a întâmplat, de fapt? Este Marcus mort? E viu? Și ce-i cu imaginile catolice din scenă (și de pe tot parcursul sezonului)?

„Pot să spun foarte puține despre acel moment fără spoilere”, declară creatorul Crescuți de lupi, Aaron Guzikowski, pentru Decider. „Aș spune că trebuie să o luați ca pe un moment, ca pe o imagine. Și vedeți unde vă duce. Este ca și cum ai intra în peșteră și rămâi cu ceea ce te-a impresionat.”

„Voi spune că, cel mai probabil, Travis [Fimmel] va reveni pentru al treilea sezon. Asta-i tot ce pot să spun”, ne tachinează Guzikowski.

În ceea ce privește preponderența imaginilor biblice în acest sezon, Guzikowski spune că poate fanii nu ar trebui să încerce să găsească paralele directe între imaginile din serial – precum șarpele și copacul – și ceea ce știm din Biblie. El o compară cu modul în care sensul din spatele numelor unor locuri se pierde de-a lungul veacurilor. „Întotdeauna există gândul că strada ta are un anumit nume, dar nu te gândești niciodată la asta. Dar are acest nume dintr-un motiv și acum 300 de ani s-a întâmplat ceva în acel loc. Sau poate că, de fapt, a fost numită după ceva dezagreabil”, spune el.

 „Ai crede că toate aceste lucruri sunt semnificative. Se potrivește. Aceste povești străvechi și aceste simboluri și nu știm cu adevărat de ce le spunem iar și iar și iar. Șerpi și anumite configurații de imagistică”, explică Guzikowski. „Este în esență un cod și există o interpretare a acelui cod în Biblie, dar poate că există și alte interpretări, care ar putea fi mai apropiate de ceea ce se întâmplă de fapt.”

Așa că, până la urmă, poate n-ar trebui să ne îngrijorăm că mama se va transforma într-un șarpe și își va mânca copiii iubiți precum Lamia din mitologia greacă. Dar probabil că ar trebui să ne facem griji pentru mama, totuși…

ESTE BUNICA MALEFICĂ? ȘI CE S-A ÎNTÂMPLAT CU MAMA?

Poate cel mai important lucru care se întâmplă în finalul sezonului 2 din Crescuți de lupi se concentrează în jurul Mamei și Bunicii. Mama ia voalul Bunicii ca să-și poată amorți emoțiile și să-l ucidă pe nr. Șapte. Cu toate acestea, acum că Bunica poate simți emoții, ea își schimbă planul de a proteja umanitatea. În loc să-i păstreze pur și simplu pe oamenii de pe Kepler-22b în siguranță, ea decide să-i involueze. Mama își dă seama că pielea lui Campion se adaptează la marea acidă și se sperie. Bunica o ține prizonieră pe Mama într-o capsulă de hibernare.

Se va confrunta Mama, din nou, cu o versiune virtuală a lui Campion Sturges (Cosmo Jarvis) în această închisoare-simulator? „Nu pot spune prea multe”, răspunde Guzikowski. „Pot spune că sezonul 3 va implica simulări la un anumit nivel. Fie că se vor întâmpla în spațiul în care se află în prezent sau în altul, oricare ar fi acesta. Dar îmi place ideea de spațiu virtual și toate lucrurile pe care asta le implică. Deci da, urmează mai multe simulări.”

Crescuți de lupi (HBO Max)
Crescuți de lupi (HBO Max)

Și acțiunile Bunicii înseamnă că ea este noul personaj negativ principal din Crescuți de lupi? „Nu cred că este un personaj negativ în sensul că are intenții răuvoitoare. Cred că ideea ei despre fericirea umană este diferită”, explică Guzikowski. „A trebuit să-și schimbe felul de a gândi pentru a-și îndeplini misiunea. Deci ea nu este chiar o ticăloasă. Ea încearcă într-un fel să protejeze ființele umane de această Voce despre care crede că-i va determina să distrugă planeta dintr-un motiv sau altul.”

„Deci trebuie să luăm în considerare asta: dacă fericirea este scopul vieții și a transforma pe cineva într-o creatură mai puțin evoluată îl face fericit… Este ceva în neregulă în asta? Ce ai pierdut?” continuă Guzikowski. „Deci, dacă spui că ea este o persoană malefică, trebuie că ai o viziune opusă în acest sens. Și atunci trebuie să-mi spui de ce. De ce este important să fim inteligenți?”

„Este mai bine să-ți petreci viața trăind clipa și moartea să fie doar un lucru care se întâmplă? E mai bine așa?” continuă Guzikowski. „Vreau să spun, în opinia Bunicii, în acest moment, ea crede că este mai bine așa. Așa că aș spune, într-un fel, ea este un erou în propria ei minte.”

VRILLE VA REVENI? CE SCRIA ÎN JURNALUL LUI VRILLE?

Săptămâna trecută l-am văzut pe Campion pierzând-o pe dragostea vieții lui. Robotul ucigaș Vrille (Morgan Santo) a intrat în offline după ce nr. Șapte o deteriorează. Înainte de asta, însă, ea a scrijelit pe un copac părți cheie din jurnalul original al lui Vrille. Campion copiază o parte din acest jurnal. Mai târziu, Paul (Felix Jamieson) se oferă să traducă, dar el etichetează imediat conținutul drept „chestii stupide de pe Pământ”.

Crescuți de lupi (HBO Max)
Crescuți de lupi (HBO Max)

Oare putem avea încredere în Paul? Guzikowski răspunde: „Ce pot să spun este că sunt cu siguranță lucruri importante în jurnalul lui Vrille. Sau cel puțin importante pentru cineva. De asemenea, orice consideră Paul a fi chestii stupide de pe Pământ, s-ar putea să nu fie, de fapt, chiar atât de lipsite de noimă pe cât decide Paul în acel moment că ar fi.”

„Dar, de asemenea, nu-i decât o parte din întregul jurnal acolo”, adaugă Guzikowski:

„Îmi place ideea că, deși androidul Vrille nu poate fi resuscitat, persoana Vrille poate fi oarecum imortalizată prin gândurile ei și că acestea ar putea dăinui. Doar ideea de nemurire prin idei”, spune Guzikowski. „Dar cred că, într-un fel sau altul, Vrille androidul sau Vrille ființa umană va dăinui. Cred că relația dintre cele două entități, deși sunt oarecum la fel, ar putea oferi un indiciu despre ce ar putea fi în acel jurnal.”

VA FI BINE COPILUL LUI TEMPEST? ESTE EXTRATERESTRU?

Unul dintre cele mai nebunești fire narative din Crescuți de lupi sezonul 2, este legat de Tempest și copilul ei nou-născut. După ce a născut lângă marea acidă, lui Tempest i-a fost smuls copilul din brațe de una dintre creaturile extraterestre de pe Kepler-22b. Mai târziu, când Tata și ceilalți l-au găsit pe copil, Tempest îl vede pe extraterestru alăptându-i copilul și se îndoiește de propria ei valoare ca mamă. Hunter (Ethan Hazzard) își asumă responsabilitatea de a „salva” copilul. Când se întorc pe Tarantula, scanează bebelușul să vadă dacă este sănătos și descoperă că începuse să aibă degete palmate. Deci este copilul bine? Sau se transformă într-un extraterestru?

Crescuți de lupi (HBO Max)
Crescuți de lupi (HBO Max)

„Și eu sper că bebelușul este bine. Dar vom vedea, vom vedea”, spune Guzikowski. „Este cu siguranță un copil rezistent. Deja a trecut prin multe, și a avut un început destul de traumatizant în această lume. Este interesant să percepi lucrurile din punctul de vedere al copilului, întrucât nașterea este un lucru atât de traumatizant și apoi brusc este pus înapoi în alt pântec. Deci este aproape ca și cum nici nu s-ar fi născut. Așa că poate de îndată ce iese a doua oară, aceasta ar fi nașterea lui.”

„Dar aș spune că copilul este important, fără îndoială”, mai spune el.

DE UNDE  A VENIT IDEEA DE A O TRANSFORMA PE SUE ÎNTR-UN COPAC?

În 2020, Decider a aflat de la Guzikowski că, inițial, planul era s-o omoare pe Sue în sezonul 1, dar s-a răzgândit. „Cred că au fost și alte motive – pe care nu pot să le dezvălui – legate de scenariu, la care m-am gândit mai târziu, care au necesitat existența în continuare a lui Sue pe această planetă”, a spus el râzând, în 2020.

Acum știm. Sue a trebuit să supraviețuiască pentru a se putea transforma în copac.

Crescuți de lupi (HBO Max)
Crescuți de lupi (HBO Max)

Când și-a dat seama Guzikowski de asta și oare i-a trântit ideea pe neașteptate actriței Niamh Algar?

„Acesta era planul de ceva vreme. A fost una dintre primele idei pe care le-am avut pentru sezonul 2 și am anunțat-o pe Niahm destul de devreme”, dezvăluie Guzikowski. „După cum spuneam, urma să o omorâm la sfârșitul sezonului 1, dar a fost atât de grozavă și aveam mai multe povești de spus legate de ea.”

„Și pe măsură ce lucram la acest sezon și la mitologie și la copac, se părea că acolo trebuie să conveargă aceste două lucruri. Aceea că Sue, de fapt, ar fi copacul. Niahm este atât de grozavă încât este de-a dreptul groaznic că a fost transformată într-un copac, dar totuși asta a fost întotdeauna o parte din plan”, mărturisește Guzikowski.

VA FI UN SEZON 3 AL SERIALULUI CRESCUȚI DE LUPI?

Acum că întrebările noastre arzătoare despre Crescuți de lupi Sezonul 2 au primit un răspuns, știm sigur că HBO Max va face Crescuți de lupi Sezonul 3? HBO Max nu a anunțat încă reînnoirea, dar Guzikowski dezvăluie că lucrează la planul pentru sezonul următor. „Nu a primit oficial undă verde, așa că vom trăi și vom vedea. Și da… o luăm pas cu pas”, mai spune el.

„Lucrez continuu la acest proiect, fără oprire. Asta a fost viața mea de mulți ani și va continua să fie”, mărturisește Guzikowski. „Voi spune această poveste până în ziua în care cineva mă va opri. Practic ăsta-i planul. Așa că în fiecare zi mă trezesc dimineața și continui să pun piesele cap la cap și încerc să decodez lucrurile și încerc să-mi dau seama ce urmează. Sperăm că vom avea șansa să facem totul. Dar dacă nu, voi găsi o modalitate să dezvălui totul.”

„Voi desena povestea și îmi va lua vreo 30 de ani”, spune el, promițând că secretele lui Crescuți de lupi vor fi dezvăluite în cele din urmă. Fie la HBO Max, fie peste 30 de ani.

Meghan O’Keefe, Decider, 17 martie

Advertisement