Competiția Oscar pentru Cel mai bun cântec original de anul acesta ar putea fi mai strânsă decât se credea inițial. Tema muzicală a lui Billie Eilish pentru filmul James Bond – Nu e vreme de murit (No Time to Die), considerată de multă vreme favorita, a fost anunțată de peste doi ani (în așteptarea lansării amânate de pandemie a filmului pentru care a fost compusă), iar acum este în competiție cu melodia din Encanto a lui Lin-Manuel Miranda (nu, nu-i vorba despre “We Don’t Talk About Bruno”), cu Beyoncé, Van Morrison și Diane Warren, compozitoarea unor hituri precum “Because You Loved Me” sau “I Don’t Want to Miss a Thing”

Cel mai bun cântec original - Oscars 2022
Cel mai bun cântec original – Oscars 2022

„Be Alive” din Regele Richard: Crescând campioni

Superstarul Beyoncé este, în sfârșit, nominalizată la Oscar pentru această melodie care te inspiră, din finalul filmului despre neobositul tată și antrenor de tenis al lui Venus și Serena Williams.

Dixson, cel care a compus cântecul împreună cu Beyoncé, spune că tatăl său „semăna foarte mult cu Richard Williams. Avea o strategie pentru copiii lui. N-a fost nevoie să văd filmul ca să știu povestea; am trăit-o eu însumi.” Dixon a primit inspirație suplimentară de la mama lui: „Fiecare realizare majoră din cariera mea de până acum a venit din faptul că sunt foarte atașat de o femeie extrem de puternică și influentă.”

„Dos Oruguitas” din Encanto

Balada emoționantă a lui Lin-Manuel Miranda din punctul culminant al poveștii animate Disney este și prima melodie în spaniolă pe care a scris-o vreodată. Cântată de starul pop columbian Sebastián Yatra, este doar a doua melodie în limba spaniolă nominalizată vreodată la Oscar (după „Al otro lado del rio”, care a câștigat în 2004). O victorie l-ar ridica pe Miranda la statutul EGOT, după ce a câștigat deja două premii Emmy, trei Grammy-uri și un trio de Tony-uri, cât a fost în lumina reflectoarelor după Hamilton.

Miranda spune: „Mi-am dorit foarte mult să sune ca o melodie care a existat dintotdeauna. Ca un cântec folk. M-am inspirat din imagistica fluturilor care creează miracol. Propunerea mea a fost: ce ar fi dacă ar fi un cântec despre două omizi care sunt îndrăgostite, dar trebuie să renunțe una la cealaltă pentru a ajunge la următoarea lor formă?

„Down to Joy” din Belfast

Rockerul Van Morrison, născut în Belfast, laureat cu Grammy, a obținut prima lui nominalizare la Oscar pentru această melodie, singura originală dintre cele nouă melodii Morrison din filmul biografic alb-negru al lui Kenneth Branagh,  despre copilăria lui în Irlanda de Nord, în anii 1960. O victorie l-ar plasa printre cei mai în vârstă compozitori laureați cu Oscar.

„A rezonat cu filmul”, povestește Branagh pentru Variety. „Are acea relație delicată cu orașul natal, așa cum se întâmplă cu mulți irlandezi care își petrec o mare parte din viață călătorind. Ai o relație afectuoasă, oarecum melancolică, cu locul pe care l-ai părăsit și asta este articulat în film. În calitate de colaborator artistic, a fost un aliat extraordinar.”

„No Time to Die” din Nu e vreme de murit (No Time to Die)

Cântecele care dau titlul ultimelor două filme James Bond, „Skyfall” din 2012 și „Spectre” din 2015, au câștigat statuete Oscar. Oare cel mai recent le-ar putea urma exemplul? Deja le-a adus un Grammy și un Glob de Aur co-compozitorilor Billie Eilish și Finneas, care ar fi printre cei mai tineri laureați dacă reușesc isprava și primii frați care ar primi Oscarul de când Richard și Robert Sherman au izbândit cu „Mary Poppins”, în 1964.

Finneas a declarat pentru Variety: „Trebuia să aibă acel fior specific lui 007, din punct de vedere muzical și melodic. Billie și cu mine scriem adesea versuri și melodie în același timp. Dar, în acest caz, am scris toată melodia înainte de a scrie textul, întrucât am avut sentimentul că indiferent dacă versurile sunt perfecte, dacă nu este și melodia perfectă, atunci n-o să aibă succes.”

 „Somehow You Do” din Four Good Days

Diane Warren a obținut a 13-a nominalizare pentru melodia pe care Reba McEntire o interpretează la sfârșitul dramei despre dependența de droguri, cu Glenn Close și Mila Kunis. Warren este acum cea mai nominalizată compozitoare fără nici o victorie din istoria Oscarurilor, șirul de nominalizări începând în 1987 și incluzând hituri precum „Because You Loved Me” și „I Don’t Want to Miss a Thing”.

Singura melodie cu acorduri country dintre nominalizații din acest an, este despre găsirea curajului pentru a face față celor mai disperate situații din viață. „Există speranță”, spune Warren. „Uneori, când crezi că nu vei trece peste anumite situații, o faci.” Ea a considerat că McEntire este potrivit pentru cântec pentru că „este o supraviețuitoare. Cântecul este despre reziliența spiritului uman.”

Jon Burlingame, Variety, 12 martie