Al doilea sezon al serialului romantic din epoca Regenței spune povestea vicontelui Anthony Bridgerton (Jonathan Bailey), care i-ar face curte lui Edwina Sharma (Charithra Chandran)… dacă ar reuși să treacă de sora ei dezaprobatoare, Kate (Simone Ashley).

Primul sezon din Bridgerton a fost culmea năbădăilor, o spunem ca pe un compliment. Cu punerea în scenă a unei relații false mai familiară din comediile romantice decât din viața reală și o combinație inteligentă de dorință abia înfrânată și scene de dragoste fierbinți, nu este de mirare că serialul a făcut să freamăte întreaga lume a abonaților Netflix.

Prin comparație, al doilea sezon pare puțin mai matur și mai înțelept. Personajele principale sunt mai cu picioarele pe pământ de data aceasta (chiar dacă cei doi își neagă cu aceeași încăpățânare adevăratele sentimente unul față de celălalt), iar anxietățile lor sunt firești, ceea ce conduce la o poveste de dragoste mai profundă și mai stabilă. Dar este greu să nu-ți fie dor, din când în când, de năuceala sublimă a acelui prim sezon.

Bridgerton, Sezonul 2 (Netflix)
Bridgerton, Sezonul 2 (Netflix)

Urmând șablonul de bază prezentat de seria de cărți a lui Julia Quinn, creatorul serialului Chris Van Dusen renunță, în mare parte, la cuplul central al primului sezon; Daphne (Phoebe Dynevor) are doar câteva scene secundare, în timp ce Regé-Jean Page nu apare deloc. În schimb, atenția serialului se îndreaptă către următorul Bridgerton căruia i-a sosit rândul să-și găsească un partener potrivit: fratele cel mai mare Anthony (Jonathan Bailey), un tânăr de 29 de ani, a cărui înfățișare, familie reputată și titlul de viconte îl fac o partidă foarte căutată.

Hotărât să nu se mulțumească decât cu perfecțiunea – întrucât, argumentează el, asta este ceea ce pretinde poziția familiei – el pune ochii pe Edwina Sharma (Chaithra Chandran), o nou-venită cu chip dulce, declarată „diamantul” sezonului din acest an (adică, tânăra cea mai eligibilă) de însăși Regina Charlotte (Golda Rosheuvel). Dar mai întâi va trebui să câștige aprobarea surorii mai mari a lui Edwina, Kate (Simone Ashley), care nu-și ascunde disprețul pentru comportamentul lui pompos și insensibil. Nu este nevoie să fii un geniu pentru a adulmeca parcursul inevitabil de la dușmani la iubiți de aici încolo.

Printre realizările cele mai impresionante ale sezonului 2 se numără faptul că îl transformă pe Anthony într-un personaj romantic demn, după un prim sezon în care ni s-a părut misogin și irascibil. O poveste sfâșietoare de demult ajută, de asemenea – este greu să nu te înduioșeze un tip după ce ai văzut într-un flashback, cum îi moare tatăl în brațe – și-i redefinește aroganța drept scutul  unui bărbat anxios, ajuns cap de familie prea tânăr. Postura rigidă și ochii triști ai lui Bailey fac restul, transformându-l pe Anthony într-o variație a arhetipului Mr. Darcy, mergând până la o scenă cu cămașa albă udă, spre sfârșitul sezonului.

Povestea lui Kate o oglindește pe cea a lui Anthony. Și ea este prima născută gata să se sacrifice pe sine, cu o mamă văduvă; intenționează să se resemneze la o viață de fată bătrână la Bombay, de îndată ce Edwina se căsătorește. După standardele Bridgerton, este o bază surprinzător de solidă pentru o relație. Dacă lăsăm la o parte rochiile strălucitoare, manierele de la curtea regală și cover-urile pop ale cvartetului Vitamin String, ideea a două persoane reținute, care creează o relație pe baza traumelor trecute asemănătoare, ar putea fi punctul de plecare al unei tragicomedii naturaliste de la Sundance.

Legătura dintre Bailey și Ashley pare, în general, mai firească decât a predecesorilor lor. Atracția dintre ei nu este o conexiune fizică instantanee, ci o comuniune a sufletelor, desfășurată pe marginea unor schimburi de replici istețe în afara sălilor de bal și a unei competitivități acerbe în timpul unui joc amical de crochet. Bridgerton fiind Bridgerton, acest lucru se traduce în cele din urmă într-o tensiune sexuală intensă. Perechea devine atât de bună la sărutat-fără-să-se-sărute de fapt, încât atunci când, în sfârșit, își unesc buzele, ai senzația că este vorba despre o secvență fantasy. Dar dezavantajul unei conexiuni construite pe mai mult decât poftă carnală reciprocă, copleșitoare este că sezonul 2 Bridgerton pierde o mare parte din (nu există alt mod de a o spune) excitația care a făcut ca sezonul 1 să fie o plăcere de urmărit.

Cu opt episoade cu o medie de peste o oră fiecare, cel de-al doilea sezon al lui Bridgerton poate părea mai mult un maraton decât o alergare de plăcere. Ca și în sezonul trecut, intrigile din jurul poveștii romantice centrale se dovedesc a fi un amestec ambivalent. Penelope, despre care am aflat sezonul trecut că este autoarea fițuicii de bârfe – Lady Whistledown, rămâne unul dintre cele mai simpatice personaje ale serialului datorită interpretării luminoase a lui Nicola Coughlan, iar determinarea reînnoită a Reginei Charlotte de a afla adevărata identitate a scriitoarei, conferă sezonului un impuls binevenit.

Simone Ashley, Jonathan Bailey - Bridgerton, Sezonul 2 (Netflix)
Simone Ashley, Jonathan Bailey – Bridgerton, Sezonul 2 (Netflix)

Pe de altă parte, Bridgerton încă se luptă cu întrebarea unde să-i pună pe toți ceilalți Bridgerton până când le vine rândul să-și găsească dragostea într-un sezon viitor. Benedict (Luke Thompson) primește o subintrigă pusă în mișcare de droguri, la școala de artă, care pare o scuză jalnică pentru a arunca niște torso-uri goale pe ecran. Colin (Luke Newton) rătăcește literalmente prin petreceri întrebându-se cu voce tare despre scopul lui în viață, în fața unei Penelope nefericită în dragoste.

Dar oricare ar fi poticnirile în alte zone, Bridgerton continuă să reușească în singura arenă care contează cel mai mult – povestea de dragoste centrală. Chiar dacă Anthony și Kate nu au legătura carnală arzătoare dintre Daphne și Simon în sezonul 1, povestea lor este la fel de captivantă. Sezonul 2 menține reputația câștigată de primul sezon, aceea de a oferi o poveste de dragoste fină și efervescentă.

Angie Han, The Hollywood Reporter, 20 martie

Bridgerton, Sezonul 2 are premiera la Netflix, pe 25 martie

Advertisement