Atenție: Acest articol conține dezvăluiri despre finalul serialului Epoca de Aur

Epoca de aur (The Gilded Age) de la HBO și-a încheiat sezonul de debut cu un bal încântător, inimi frânte și o mulțime de fire narative rămase deschise, pe care să le întoarcă fanii pe toate fețele până la sezonul următor.

În episodul 9 intitulat „Let The Tournament Begin”, Marian Brook (Louisa Jacobson) merge înainte cu planul de a se căsători în secret cu Tom Raikes (Thomas Cocquerel), cu ajutorul lui Peggy Scott (Denée Benton), Sylvia Chamberlain (Jeanne Tripplehorn) și a mătușii ei, Ada Brook (Cynthia Nixon) care își dă seama ce pune la cale și, deși îngrijorată, îi permite lui Marian să-și urmeze inima.

Într-o surpriză care n-a șocat pe nimeni, cealaltă mătușă a lui Marian, Agnes van Rhijns (Christine Baranski) a avut tot timpul dreptate în privința domnului Raikes – este un om de nimic.

Peggy se întoarce la casa familiei din Brooklyn și află niște secrete. Scriitoarea, după cum am aflat recent, fusese căsătorită anterior și a avut un fiu – un copil despre care credea că a murit. Cu ajutorul mamei sale, Dorothy (Audra McDonald), care descoperă o scrisoare primită de soțul ei Arthur (John Douglas Thompson) cu informații despre nepotul său, pleacă la Philadelphia, spre indignarea lui Arthur.

Alte întâmplări notabile includ balul uluitor al lui Bertha Russell (Carrie Coon), care a contat pe prezența surpriză – deși cu mari rezerve – a lui Agnes, Ada, Aurora și chiar Lina Astor (Amy Forsyth). Nimeni nu a fost mai mulțumit decât Ward McAllister (Nathan Lane) care va încheia seara cu atât de multe bârfe că nici nu va ști ce să facă cu ele.

Carrie Coon, Donna Murphy, Nathan Lane - Epoca de Aur (HBO Max)
Carrie Coon, Donna Murphy, Nathan Lane – Epoca de Aur (HBO Max)

Creatorul, scenaristul și producătorul executiv Julian Fellowes și co-producătoarea executivă Sonja Warfield discută finalul sezonului 1:

Deadline: Tot sezonul există speranța pentru o dragoste împlinită pentru Marian. De ce s-a terminat totul în lacrimi? Ar putea conduce la o potențială conexiune între ea și tânărul Russell?
Julian Fellowes: Nu vom spune ce vom face anul viitor, dar da, îmi pare rău pentru Marian. Ceea ce cred că este interesant la domnul Raikes este că, cu tot snobismul ei, Agnes l-a citit bine. Agnes știa că are alte planuri și că, în cele din urmă, va fi sedus de New York. Exact asta a refuzat să vadă Marian. Așa că sper că există o lecție aici pentru cineva, că nu întotdeauna oamenii înțelegători dau sfatul potrivit.

Louisa Jacobson, Cynthia Nixon - Epoca de aur (HBO Max)
Louisa Jacobson, Cynthia Nixon – Epoca de Aur (HBO Max)

Sonja Warfield: Ceea ce voi spune este: ai încredere în ceea ce fac bărbații, nu în ceea ce spun. Sper că Marian va înțelege asta. Tipul ăsta a vorbit câte în lună și-n stele, dar nu a meritat.

Fellowes: Îmi place asta ca filozofie. Nu sunt sigur că nu ai putea spune același lucru și despre femei. Ceea ce fac oamenii este mai grăitor decât felul în care ar dori ei să fie văzuți.

Ce ne puteți spune despre trecutul dureros al lui Peggy? A fost total neașteptat.
Warfield: Peggy a trecut prin multe. A fost căsătorită și a avut un copil și acum o vom trimite în căutarea lui. Peggy este un personaj atât de formidabil pentru că este o femeie de culoare ambițioasă, cu o profesie, în 1882, ceea ce în sine este o ispravă enormă. Îmi place hotărârea ei.

Agnes nu este o femeie care să-și dezvăluie sentimentele cu una cu două, dar nu s-a putut abține să nu recunoască că a fost tristă că Peggy a demisionat și a părăsit casa. Ar putea Agnes să joace un rol în misiunea lui Peggy de a-și găsi fiul?
Warfield: Agnes admiră ambiția lui Peggy și efortul ei. Cu Peggy și Agnes, cred că o femeie puternică recunoaște o altă femeie puternică. Agnes o susține pe Peggy și simt că Agnes are o slăbiciune în inima ei pentru Peggy. Când veți urmări sezonul următor, veți vedea.

Denée Benton - Epoca de aur (HBO Max)
Denée Benton – Epoca de Aur (HBO Max)

Fellowes: Cred că Agnes are o afinitate naturală pentru femeile puternice care sunt hotărâte să supraviețuiască, așa cum este ea. S-a căsătorit cu domnul van Rhijn, care avea deficiențe la capitolul carismă și a făcut-o pentru a se salva pe ea și pe sora ei – și nu regretă. Cu toate acestea, a fost destul de greu. Agnes știe de unde provine Peggy. Tatăl ei a fost patronul Institutului pentru Tineret de Culoare din Philadelphia (primul liceu din viața reală pentru afro-americani, care mai târziu a devenit Universitatea Cheyney), pe care l-a absolvit Peggy. Știe că este educată, ceea ce în sine este destul de interesant pentru mine, deoarece institutul încă supraviețuiește.

Planul lui Oscar van Rhijn de a o curte pe Gladys Russell (Taissa Farmiga) pare să fie în plină desfășurare. Ce bine poate ieşi din asta?
Fellowes: Ideea pe care o spunem cu Oscar este că a fost foarte, foarte dificil să fii gay în acea societate, pentru că pe atunci era la modă o orbire completă auto-indusă în legătură cu toată treaba. Nimeni nu ar fi recunoscut asta sau măcar că știa despre asta. Cu toate acestea, nu există absolut niciun motiv să credem că în 1882 un procent mai mic din societate era gay, față de ​​1982. Deci, era această presiune extraordinară; dacă dorești să trăiești convențional și să faci parte din societate, trebuia să-ți ascunzi sexualitatea. Trebuia să accepți că vei trăi în minciună toată viața.

Oscar este unul dintre acei oameni; crede că poate trăi cu compromisul într-o viață de minciuni – crede că poate să se descurce și să facă să funcționeze treaba. În timp ce iubitul lui, John Adams (Claybourne Elder) este mai realist și nu este atât de convins că acesta este un sacrificiu ușor de făcut. Adams este hotărât să fie ceea ce se numea când eram tânăr, un burlac confirmat. Deși Oscar este uneori un personaj destul de amuzant, el trăiește și cu această povară hidoasă pe care sper să o putem explora mai mult.

Sezonul se încheie cu Bertha Russell prezidând un bal fastuos la ea acasă, la care participă toate elita socială. Va fi victoria ei de scurtă durată?
Fellowes: Mi-e teamă că sunt o persoană care strică cheful altora. Nu dau în vileag niciodată nimic. Știu că trebuie să întrebi, dar din fericire nu trebuie să răspund. Deci răspunsul este: vom trăi și vom vedea. Dar îmi place triumful Berthei. Simt că am văzut-o meritându-și triumful.

Sunteți de partea lui Bertha în lupta ei pentru a obține acceptarea socială prin orice mijloace?
Fellowes: În acea perioadă, femeile erau foarte limitate legat de ceea ce puteau să facă și lucrurile asupra cărora puteau avea un anumit efect. Asta a făcut din societate terenul lor de joacă natural. Era singura zonă în care li s-a permis să aibă influență și au profitat. Așa că ai o femeie ca Bertha, al cărei creier, ambiție și talent ar califica-o pentru o slujbă mult mai interesantă într-o generație ulterioară. La acea vreme, însă, dacă ar fi vrut să conducă o bancă, nu ar fi primit prea multă susținere. În acest sens, mă bucur de victoria ei. A muncit pentru asta. A fost destul de dură. A șantajat-o pe doamna Astor și a făcut tot ce a putut să pătrundă  în înalta societate. Acum s-a întâmplat. Ea a fost una dintre aceste femei care au obligat lumea să le dea un oarecare câștig de cauză când li se refuzase triumful în atâtea alte domenii.

Warfield: Bertha știe ce vrea și obține. O admir. Este necruțătoare și avea să se asigure că fiica ei primește balul de debut potrivit, cu oamenii potriviți prezenți, cu orice preț.

Carrie Coon, Morgan Spector - Epoca de Aur (HBO Max)
Carrie Coon, Morgan Spector – Epoca de Aur (HBO Max)

Telespectatorii par să fie îndrăgostiți de soții Russell ca un cuplu. Ce face legătura lor atât de interesantă?
Fellowes: Ceea ce le place oamenilor la cei doi Russell este că se sprijină unul pe celălalt. Sunt foarte loiali unul altuia. Nu au chiar aceleași ambiții. Sunt sigur că amândurora le place să fie foarte bogați, dar Bertha nu este foarte implicată în afacerile lui George. Nu este prea interesată de tranzacțiile lui și de lungimea de cale ferată și dacă ocolește sau nu Detroit-ul la următorul său proiect. Și George [Morgan Spector] este ușor amuzat de ambițiile ei sociale. Nu-și bate capul cu doamna Astor, dacă vine sau nu la ei acasă. Dar el vrea s-o vadă obținând ceea ce vrea și ea vrea să-l vadă obținând ceea ce vrea. Această loialitate stă la baza căsătoriei lor.

Rosy Cordero, Deadline, 15 martie