Cea de-a 94-a ediție a Premiilor Academiei va avea loc în curând și va sărbători  cele mai mari filme din 2021 și pe cei care le-au făcut atât de speciale. Lista nominalizărilor aici.

Ceremonia Oscar va avea din nou prezentatori după o pauză de trei ani, iar anul acesta Regina Hall, Amy Schumer și Wanda Sykes vor găzdui spectacolul. Este prima oară în istoria Oscarurilor când trei femei prezintă ceremonia.

Oscars 2022
Oscars 2022

Pe tot parcursul ceremoniei, vom avea și interpretări muzicale din partea lui Beyonce (Be Alive din King Richard), Billie Eilish & Finneas (No Time to Die din No Time to Die), Reba McEntire (Somehow You Do din Four Good Days) și Sebastian Yatra (Dos Orugitas din Encanto). Singurul nominalizat la Oscar pentru cel mai bun cântec original  care nu va participa la ceremonie este Van Morrison, iar Down to Joy din Belfast nu va fi interpretat de altcineva.

Alături de gazde, o serie de vedete vor prezenta premiile, printre care: Halle Bailey, Sean “Diddy” Combs, Jamie Lee Curtis, Woody Harrelson, Samuel L. Jackson, Shawn Mendes, Tyler Perry, Tracee Ellis Ross, Ruth E. Carter, Kevin Costner, Anthony Hopkins, Lily James, Daniel Kaluuya, Zoë Kravitz, Mila Kunis, Lady Gaga, John Leguizamo, Simu Liu, Rami Malek, Lupita Nyong’o, Rosie Perez, Chris Rock, Naomi Scott, Wesley Snipes, Uma Thurman, John Travolta, Yuh-Jung Youn, Stephanie Beatriz, DJ Khaled, Jennifer Garner, HER, Tiffany Hadish, Tony Hawk, Bill Murray, Elliot Page, Kelly Slater, Shaun White, Josh Brolin, Jacob Elordi, Jake Gyllenhaal, Jason Momoa, Jill Scott, JK Simmons, Serena Williams, Venus Williams și Rachel Zegler.

Zegler iese în evidență deoarece nu a fost invitată, inițial, la ceremonie, în ciuda faptului că a avut rolul principal în Poveste din cartierul de vest, unul din cele 10 filme nominalizate la categoria Cel mai bun film. După ce Rachel Zegler a făcut public acest fapt rușinos, s-a găsit un loc potrivit pentru ea. Go, Rachel!

Într-un efort de a crește audiența, Academia a decis să scurteze segmentul live prin eliminarea a opt categorii din programul televizat din acest an, stârnind controverse. Cele opt categorii, și anume scurtmetraj documentar, montaj, machiaj și coafură, coloană sonoră originală, design de producție, scurtmetraj animat, scurtmetraj live-action și sunet, vor avea loc cu o oră mai devreme, în timpul covorului roșu, iar discursurile de acceptare ale câștigătorilor vor fi editate ulterior în transmisia live.

Ca răspuns, Tom Fleischman, un designer de sunet care lucrează cu Martin Scorsese și nominalizat de cinci ori la Oscar, a demisionat din Academie. Iar Jessica Chastain a declarat în podcastul Next Best Picture că va absenta de pe covorul roșu pentru a fi în clădire, alături de echipa ei de machiaj și coafură de la The Eyes of Tammy Faye când vor fi anunțate premiile la categorie,  semn că și unele dintre cele mai mari nume din showbiz vor alege solidaritatea cu colegii din industrie în detrimentul luminii reflectoarelor.

Academia prezintă o nouă categorie în acest an: „favoritul fanilor” – un premiu decis prin voturile publicului pe rețelele de socializare și pe site-ul web al organizației. Filmul câștigător nu va primi o statuetă de aur, așa că este mai degrabă o categorie bonus, introdusă pentru publicul tânăr, orientat spre online. Spider-Man: No Way Home, Cinderella și Minamata sunt doar trei dintre lansările populare care sunt în cursă pentru acest premiu.

Sean Penn îi dă Academiei de Arte și Științe Cinematografice un ultimatum în privința președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, înaintea ceremoniei Oscar. Penn, care a primit câte o statuetă pentru cel mai bun actor în filmele Mystic River și Milk, spune că Oscarurile trebuie să-l aibă pe Zelensky în program – altfel, spectatorii și invitații ar trebui să boicoteze ceremonia. El amenință că își va topi premiile Oscar în public dacă președintele ucrainean Volodymyr Zelensky nu este invitat să vorbească la Premiile Academiei.

Compozitorul Lin-Manuel Miranda, nominalizat pentru Cel mai bun cântec original – „Dos Oruguitas” din Encanto (Disney), nu va participa la Premiile Academiei. Într-un tweet de sâmbătă, Miranda a spus că soția lui a fost testată pozitiv pentru Covid-19, în timp ce el și copiii sunt negativi. El a spus că nu va participa la ceremonie „din precauție”. Soția lui „se simte bine”, a adăugat el. Debutul regizoral al lui Miranda, Tick, Tick… BOOM! este, de asemenea, nominalizat pentru două premii Oscar. Iar contribuția lui la Encanto a ajutat filmul să obțină o nominalizare pentru Cel mai bun lungmetraj animat.