Starul din CODA, Troy Kotsur a făcut istorie la Premiile Academiei duminică seara. Odată cu victoria lui pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, Kotsur a devenit primul actor surd care câștigă un Oscar și al doilea interpret surd care a câștigat, în general. Prima a fost nimeni alta decât co-starul lui din CODA, soția de pe ecran, Marlee Matlin, care a primit o statuetă pentru cea mai bună actriță în urmă cu 35 de ani, pentru rolul din filmul din 1986 Copiii unui Dumnezeu mai mic (Children of a Lesser God).

Troy Kotsur (Foto: REUTERS/Brian Snyder)
Troy Kotsur (Foto: REUTERS/Brian Snyder)

La acceptarea premiului, Kotsur și-a adus farmecul caracteristic pe scena Oscarurilor. “Este uimitor să fiu aici în această călătorie. Nu-mi vine să cred că sunt aici. Mulțumesc mult tuturor membrilor Academiei pentru recunoașterea muncii mele”, a spus el, înainte de a povesti publicului despre călătoria lui recentă la Casa Albă, împreună cu colegii membri ai distribuției CODA. El a glumit că voia să-i învețe pe președintele Joe Biden și pe prima doamnă Jill Biden „limbajul semnelor porcos”, dar Matlin i-a spus „să fie cuminte”.

În continuarea discursului le-a mulțumit teatrelor pentru surzi pentru că i-au încurajat cariera și, citându-l pe Steven Spielberg, a numit-o pe regizoarea Sian Heder „cel mai bun comunicator” pentru că a reunit comunitatea surzilor și a celor care aud. Și, într-un moment care i-a gâtuit vocea de emoție interpretului său, el a istorisit o poveste de suflet despre tatăl său.

“Tatăl meu, era cel mai bun la limbajul semnelor din familia noastră. Dar a avut un accident de mașină și a rămas paralizat de la gât în jos și n-a mai putut să-l folosească”, a spus el. “Tată, am învățat atât de multe de la tine și te voi iubi mereu. Tu ești eroul meu.” Kotsur a încheiat dedicând premiul colegilor din CODA și comunităților surzilor și a celor cu dizabilități. „Acesta este momentul nostru”, a spus el.

Lauren Huff, Entertainment Weekly, 28 martie