Cât de bucuroasă sunt că Troy Kotsur a primit un Oscar!

Update 2 aprilie: Will Smith a demisionat din Academia de Arte și Științe Cinematografice, la cinci zile după prima lui victorie la Oscar. Pe starul din Regele Richard: Crescând campioni (King Richard), în vârstă de 53 de ani, îl aștepta suspendarea sau expulzarea din Academie pentru că l-a lovit pe Chris Rock, un incident uluitor care a umbrit marele său moment.

Într-o nouă declarație de ieri, Smith i-a cerut scuze din nou lui Rock și și-a numit faptele „dureroase și inexcuzabile”. El a spus că va accepta orice alte consecințe pe care Consiliul guvernatorilor Academiei le consideră potrivite, care ar putea include și retragerea Oscarului.

* * *

Am avut plăcerea să urmăresc cea de-a 94-a ediție a Premiilor Oscar în direct. Am văzut cum Wanda Sykes a glumit despre În ghearele câinilor (The Power of the Dog) spunând că ”m-am uitat la filmul ăla de trei ori… pauză pentru efect… și am ajuns la jumătatea lui”. Aparatele de filmat pe Jane Campion, Jane Champion râde.

Mai târziu în timpul ceremoniei, Amy Schumer se plimba prin sală explicând cum decurge totul. De fiecare dată când o vedetă de cinema pleacă de la masă, imediat vine cineva – un așa numit ”seat filler” (figurant) – care-i ia locul pentru ca sala să nu pară goală.  

„Uite o figurantă”, exclamă Schumer, ridicând-o pe Kirsten Dunst și așezându-se în locul ei. După care îi spune partenerului lui Dunst, Jesse Plemons, cât de mult i-a plăcut de el în The Power of the Dog, la care el răspunde: „Știi că aceea-i soția mea?” „Ești căsătorit cu figuranta aia. Ce ciudat!”,  glumește Schumer. La care Jesse bălmăjește ceva inaudibil (eu i-aș fi răspuns: ”Nu, sunt căsătorit cu cea mai frumoasă și mai talentată femeie din lume”) și momentul a trecut. Nimeni n-a fost pălmuit.

Amy Schumer, Jesse Plemons, Kirsten Dunst (Foto: Neilson Barnard / Getty Images)
Amy Schumer, Jesse Plemons, Kirsten Dunst (Foto: Neilson Barnard / Getty Images)

Gluma lui Schumer pe seama lui Dunst și Plemons a fost chiar după altercația lui Will Smith cu Chris Rock. În timp ce prezenta categoria cel mai bun documentar, Rock a făcut o glumă despre Jada Pinkett Smith: ”Jada, te iubesc, G.I. Jane 2, de-abia aștept să-l văd.”

Pinkett Smith, care a vorbit despre căderea părului și alopecie pe podcastul ei, și-a dat ochii peste cap, în timp ce Smith s-a dus pe scenă și l-a pocnit pe comedian.

Ceva mai târziu, Smith primește Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal și își cere scuze, înlăcrimat, pentru incident de la Academie și spectatori. Scuzele pentru Chris Rock au venit a doua zi.

Actorul din Regele Richard: Crescând campioni i-a adresat scuze oficial lui Rock, scriind printre altele: „Am întrecut măsura și am greșit. Mă simt rușinat, iar faptele mele nu-l reflectă pe bărbatul pe care îmi doresc să fiu. Nu există loc pentru violență într-o lume a iubirii și a îngăduinței.”

Vă las să trageți fiecare concluziile celor de mai sus.

Acum putem să discutăm și despre altceva? Cât de entuziasmată a fost Billie Eilish când a primit Oscarul pentru cel mai bun cântec original. Ce pereche distinsă au făcut Benedict Cumberbatch cu  soția lui, Sophie Hunter. Cât de minunat este că Jane Campion a câștigat Oscarul pentru cel mai bun regizor; al doilea an consecutiv când câștigă o femeie. Cât de frumoasă a fost Jada Pinkett Smith în rochia aceea verde superbă. Cât de mult ne-am bucura să-l vedem într-un alt film, cât de curând, pe Troy Kotsur. Ce discurs emoționant a avut Jessica Chastain când a fost recunoscută drept cea mai bună actriță la Oscars 2022. Cât de interesant este că rolul Anita le-a adus Oscar lui Rita Moreno și Ariana DeBose, la 60 de ani distanță. Ce surpriză (plăcută) a fost CODA – laureatul cu Oscar pentru Cel mai bun film la ediția a 94-a a Premiilor Academiei. La ce film ne uităm diseară?