Olivia de Havilland, actrița plină de demnitate și tenace, laureată cu Oscar și ultima vedetă supraviețuitoare a filmului Pe aripile vântului (Gone With the Wind), care a avut o relație de rivalitate cu sora Joan Fontaine și s-a războit cu vechiul sistem de studio de la Hollywood, a murit în somn, sâmbătă, 25 iulie, la Paris relatează Entertainment Weekly. Avea 104 ani.

Olivia de Havilland (Foto: Donaldson Collection/Getty Images)
Olivia de Havilland (Foto: Donaldson Collection/Getty Images)

În timpul unei cariere de mai bine de 50 de ani, de Havilland a câștigat două Oscaruri pentru cea mai bună actriță, primul pentru filmul To Each His Own  din 1947 și apoi pentru The Heiress din 1950.

De Havilland și Fontaine, care a primit un Oscar pentru cea mai bună actriță pentru Suspicion (1942), sunt singurele surori din istoria premiilor Oscar, care au câștigat fiecare o statuetă pentru interpretare.

De Havilland a fost nominalizată de cinci ori la premiile Oscar. Alte filme notabile în care a jucat sunt: Aventurile lui Robin Hood și The Snake Pit.

Cel mai cunoscut rol al actriței a fost Melanie Wilkes, cea neabătut de bună la suflet, din Pe aripile vântului. Lansat în 1939, când de Havilland avea doar 23 de ani, epopeea din Războiul Civil american a câștigat opt Oscaruri și a fost filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile, pentru mai bine de 25 de ani.

Vivien Leigh, Clark Gable și Leslie Howard, ale căror personaje alături de Olivia de Havilland au format cadrilaterul amoros central din Pe aripile vântului, au murit cu toții în urmă cu zeci de ani. Ceilalți membrii ai distribuției au decedat și ei, printre care și Hattie McDaniel, care a învins-o pe de Havilland în competiția pentru premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, în 1939.

Întrebată ce părere are despre faptul că este singura supraviețuitoare din distribuție, de Havilland a remarcat: “Asta-i ciudat, deoarece Melanie este singura care moare în film.”