Acum, când June (Elisabeth Moss) este liberă în Canada, ea are ocazia să o confrunte pe una din torționarele ei, Serena (Yvonne Strahovski), care este acum cea deținută (pentru crimele pe care le-a comis în Gilead).

„Este atât de satisfăcător, pentru June și telespectatori. Îți dorești să aibă șansa să-și descarce sufletul după ce a fost terorizată de această femeie”, spune producătorul executiv Bruce Miller pentru TV Insider. „Este o dovadă atât a talentului lui Lizzie, cât și al lui Yvonne, faptul că interpretarea pe care au adus-o pe ecran împreună atât de mult timp, și-a schimbat dinamica. Mi-a plăcut mult, mult, mult de tot acea scenă. Există 25 de versiuni ale acelei scene pe care am avut ocazia să le văd și pe care nimeni altcineva nu le va putea vedea, și sunt toate minunate.”

Povestea slujitoarei (HBO, foto: Sophie Giraud)
Povestea slujitoarei (HBO, foto: Sophie Giraud)

În timp ce Serena crede că Dumnezeu a adus-o acolo ca să-și poată repara greșelile, June o corectează repede: „Am venit aici ca să-ți spun cât de mult te urăsc. Nu meriți să-ți repari greșelile. Singurul lucru pe care îl meriți este o viață plină de suferință și rușine. Mi-ai distrus viața, familia, prietenii, țara și copilul. Nu există nici o persoană care să merite mai puțin să fie iertată decât tine,” îi spune ea.

În crearea acestei scene, scenariștii au vrut să analizeze ce înseamnă pentru ambele femei faptul că June ajunge să spună ce are pe suflet. O va schimba pe Serena? Nu, se duce la soțul ei Fred (Joseph Fiennes) și îi spune că are nevoie de el. Pentru June este oarecum: „Dacă ar fi să-i spun Serenei ce simt pentru ea, poate aș putea s-o fac să gândească altfel. Este o persoană rezonabilă”, explică Miller. “Dar nu. Spune ce are pe suflet. Îi spune exact cât de toxic a fost comportamentul ei, iar Serena nu se schimbă deloc. Este mult mai greu să schimbi oamenii decât îți imaginezi. June ajunge să ia o decizie diferită cu privire la modul de rezolvare a altor probleme din trecutul ei pe măsură ce sezonul se desfășoară, pe baza acelei întâlniri cu Serena, iar asta n-a contat nici măcar un pic pentru Serena.”

Întâlnirea lui June cu Serena se întâmplă după reuniunea cu cea mai bună prietenă, Moira (Samira Wiley) și cu soțul, Luke (O.T. Fagbenle). Or fi June și Luke împreună din nou, alături de micuța Nichole (al cărei tată este Nick interpretat de Max Minghella), dar încă se străduiesc să se reobișnuiască să fie împreună, iar fiica lor, Hannah, este încă în Gilead. De aceea, în timp ce „Luke și-a dorit cu disperare să fie din nou împreună”, spune Fagbenle, „încă nu este împăcat.”

Povestea slujitoarei (HBO, foto: Sophie Giraud)
Povestea slujitoarei (HBO, foto: Sophie Giraud)

De asemenea, Luke are sentimente contradictorii atunci când vine vorba de relația dintre June și Nick. „Luke este suficient de matur pentru a ști că June a trebuit să găsească modalități de a supraviețui și au trecut mulți ani. Îl doare, dar știe că nici măcar nu-și poate imagina prin ce-a trecut ea și cu ce s-a confruntat în Gilead”, continuă Fagbenle. „Asta nu înseamnă că nu-l frământă. Nu înseamnă că, uneori, nu se uită la Nichole și se întreabă dacă June nu-l va alege pe Nick în loc de Luke, dar el tot speră.”

Sosirea lui June în Canada este, de asemenea, semnificativă pentru reprezentantul SUA, Mark Tuello (Sam Jaeger), care are o relație complicată cu Serena. Dar acum a auzit nemijlocit și declarația celeilalte părți, a lui June, ceea ce-i schimbă percepția.

„Are de-a face cu o mulțime de oameni și cu cât află mai multe despre ei, cu atât mai mult o admiră pe June pentru ceea ce a făcut. Dar știe, de asemenea, că ea a trecut printr-o experiență oribilă și trebuie să se poarte cu mănuși, să jongleze toate aceste energii cu atenție”, spune Jaeger. „Cred că încearcă să păstreze o anumită aparență de control și să acționeze în beneficiul a ceea ce crede el că este drept: să salveze cât mai mulți oameni din ghearele Gilead-ului. Până unde va merge pentru a înfăptui asta, cred că se întreabă și el până la urmă. Vom vedea mai multe scene în care Mark se străduiește să facă ceea ce-i drept, chiar dacă va trebui să pășească oarecum în partea întunecată pentru a face acest lucru.”

Povestea slujitoarei (HBO, foto: Sophie Giraud)
Povestea slujitoarei (HBO, foto: Sophie Giraud)

Remarcăm asta atunci când Mark o interoghează pe June la sosirea în Canada și vrea să facă asta cât timp amintirile ei sunt încă proaspete. „Cea mai complexă dinamică din orice intrigă nu este alegerea între bine și rău – asta-i adesea ușor – [ci] între bine și bine”, potrivit lui Jaeger. „Da, June are nevoie de timp pentru  a-și reveni, dar în același timp, există oameni pe care îi poate ajuta acum cu informațiile pe care le are. Este o dovadă a talentului lui Bruce și a scenariștilor că continuă să creeze scene de genul acesta, în care înțelegem dilema lui Mark și înțelegem cât de complicată este această problemă.”

În episodul 7, Mark încearcă s-o determine pe Serena să-și folosească influența asupra lui Fred pentru a-l face să coopereze. „Știe cât de puternică este Serena. Știe că dacă ar fi cineva capabil să-l determine pe Fred să ofere informații despre Gilead, ea este aceea. Vrea s-o păstreze ca aliat cât se poate de mult. Și este o alianță complicată”, explică Jaeger. „Cu fiecare episod, Serena devine mai periculoasă pentru Mark”.

De asemenea, Mark este cel la care apelează June pentru a o întâlni pe Serena, iar el speră să obțină ceva din întâlnirea asta. „O crede pe June și o înțelege pe Serena”, spune Jaeger. „Vrea să scoată la lumină acea parte din Serena despre care crede că este încă bună. Poate că nu-i cea mai bună metodă de a obține asta – să aducă o femeie care ar trebui să fie la fel de neînduplecată ca orice persoană care se află în aceeași cameră cu persoana care a ținut-o captivă.”

Mark vede că „June este dezlănțuită în acest sezon” și „știe prin ce a trecut”, adaugă actorul. Așadar, atunci când June îi spune că Serena este „patologică”, „sociopată”, „toxică și abuzivă”, „un monstru” și „o actriță desăvârșită”, ține cont de asta.

„El filtrează întotdeauna lucrurile prin prisma oamenilor cu care discută, așa că știe că această femeie a suferit enorm și cât de sinceră este, cred că încearcă să pună în balanță”, spune Jaeger. „Empatizează profund cu ea, dar recunoaște, de asemenea, că este o persoană marcată de traume, așa că trebuie să cântărească cât se poate de delicat toate acestea.”

Meredith Jacobs, TVInsider, 26 mai