Ținutul Schoharie, 1865. Abigail (Katherine Waterston) are o căsnicie practică, dar lipsită de dragoste cu Dyer (Casey Affleck). Este îndurerată de pierderea fiicei, dar lumea ei glacială primește, în sfârșit, promisiunea căldurii odată cu sosirea lui Tallie (Vanessa Kirby) și a soțului ei, Finney (Christopher Abbott). Prietenia femeilor se transformă în curând în mai mult, dar oare va fi suficient?

Ținutul de pe Coasta de Est este înghețat, dar scânteia iubirii arde puternic în povestea de dragoste tandră a Monei Fastvold. Păstrând frumusețea poetică a nuvelei originale a lui Jim Shepard, O lume nouă (The World To Come) o lasă pe Abigail (Katherine Waterston) să spună povestea acestei lumi ca unui glob de sticlă cu zăpadă, în tonuri discrete, amintindu-și cum a ajuns să o cunoască pe Tallie (Vanessa Kirby), soția unui fermier și, în sfârșit, a înțeles ce înseamnă tandrețea și camaraderia, pe măsură ce cele două femei căsătorite se îndrăgostesc până peste cap.

Acolo unde Portretul unei femei în flăcări (Portrait de la jeune fille en feu) înflorea în pacea dobândită prin evitarea bărbaților cu totul, regizoarea norvegiană Fastvold găsește impact dramatic prin încadrarea aventurii în relație cu soții mereu prezenți, interpretările morocănoase și dominatoare ale lui Affleck și Abbott amplificând imperiozitatea afecțiunii lui Abigail și Tallie. Totuși, chiar și independent de acești bărbați, Waterston și Kirby sunt minunate: limbajul corporal efuziv al lui Tallie – toată numai un zâmbet și apropierea seducătoare și tactilă cu persoana pe care o iubește – este ca prima rază de soare după luni de iarnă nemiloasă, iar uşurarea sinceră a lui Abigail când, în sfârșit, lasă iubirea s-o cuprindă este fascinantă.

Din păcate, aceasta nu este o idilă pentru totdeauna. Puterea lui O lume nouă constă în descrierea îmbătătoare a unei iubiri adevărate care nu poate dura. Waterston este delicat îndurerată, descurajată de mediul necruțător și de dinamica cruntă dintre soții care lucrează și soțiile docile, unde independența femeilor este un vis de neatins, iar truda (atât materială la munca pământului, cât și emoțională în căsnicie) este mai importantă decât intimitatea. Acolo unde femeile nu pot să vorbească sau să plângă, o face filmul: o partitură tandră pentru clarinet compusă de Daniel Blumberg, adaugă o altă dimensiune tristeții filmului.

O lume nouă (HBO)
O lume nouă (HBO)

În cele din urmă, este un film memorabil pentru pasiunea sa – pentru convingerea că merită să te agăți de acele mici frânturi de plăcere, chiar dacă restul lumii s-ar putea să nu le creadă niciodată posibile.

De-o tristețe profundă și incontestabil uimitor, O lume nouă este remarcabil datorită interpretărilor delicate și creării unei lumi credibile și datorită convingerii ferme că viața merită trăită fie și numai pentru micile bucurii.

Ella Kemp, Empire, iulie 2021

O lume nouă (The World To Come) are premiera la HBO, pe 23 ianuarie