Recentul episod din Povestea slujitoarei le-a adus pe June și pe Janine pe frontul de război din Chicago, într-un fel cât se poate de neceremonios și cât se poate de neașteptat: înmuiate din cap până-n picioare în lapte și călătorind – așa cum subliniază Janine – într-un frigider gigant.

Povestea slujitoarei Sezonul 4 (HBO)
Elisabeth Moss, Madeline Brewer – Povestea slujitoarei (HBO)

Indiferent de modul de transport, cele două slujitoare rebele au reușit să-i eludeze pe soldații din Gilead și să se alăture unei grupări de rezistență. Cu toate acestea, până la sfârșitul episodului, devine clar că alianța cu rebelii în cauză este mai bună decât să fie subjugate de Gilead… dar nu cu mult. Între timp, în Canada, Rita are discuții față în față atât cu Serena, cât și cu Fred Waterford și se folosește de niște informații recent dobândite pentru a preciza că nu mai este proprietatea lor.

Citește și: Max Minghella povestește despre reîntâlnirea dintre June și Nick

TVLine a stat de vorbă cu vedetele serialului Madeline Brewer (Janine) și Amanda Brugel (Rita), cu producătorii executivi Bruce Miller și Warren Littlefield și cu scenarista Jacey Heldrich despre episodul 4. Iată perspectiva lor, începând cu întrebarea pe care ne-am pus-o cu toții:

CE A FOST, DE FAPT, „LAPTELE”? | Lichidul care umplea vagonul-cisternă în care June și Janine erau pasagere clandestine spre Chicago, ar fi trebuit să fie lapte, dar, de fapt, a fost „pudră de vanilie neîndulcită, amestecată cu apă”, răspunde Brewer. „Nu puteau folosi ceva care să aibă un sediment care să cadă la fund și trebuia să fie suficient de opac, astfel încât hainele noastre roșii să nu poată fi văzute dacă ne cufundam”. Ea adaugă că ea și co-starul Elisabeth Moss au stat în rezervor timp de aproximativ 12 ore – „doar înotam de colo-colo, a fost foarte nostim” – și că ziua de filmare a lăsat o urmă asupra ei. Literalmente. “Am avut o reacție alergică la lichid”, adaugă Brewer, râzând. „m-am ales cu o erupție pe piele. Nimic grav.”

ADEVARUL DUR | Pe măsură ce conversația lor se transformă într-o ceartă în drum spre Illinois, Janine o face pe June să recunoască faptul că le-a spus Ochilor unde se ascund slujitoarele. „Janine o vede cu adevărat pe June și de aceea a rămas alături de ea atât de mult timp”, a spus Heldrich. „Janine știe că June trebuie să accepte realitatea situației în care le-a îndrumat pe slujitoare.”

RĂZBUNAREA RITEI | Fosta Martha a familiei Waterford are sentimente contradictorii cu privire la cuplu, povestește Brugel, în parte pentru că singura ei menire din ultimii ani a fost să le gătească și să aibă grijă de ei. Dar, în timpul vizitei la centrul de detenție, „își dă seama că Serena încearcă să țeasă plasa de păianjen cu „Mi-e dor de tine, mi-e dor de prietenia noastră”, iar cuvântul „prieten” este ca un pumnal”, explică actrița. „Așadar, deși Rita este bucuroasă pentru ea și bucuroasă pentru viitorul bebeluș, își dă seama încetul cu încetul că este atrasă înapoi în această plasă și știe că, în sfârșit, are libertatea de a decide dacă vrea sau nu să intre în horă. Și refuză.”

Amanda Brugel - Povestea slujitoarei (HBO)
Amanda Brugel – Povestea slujitoarei (HBO)

CINA DE SUSHI, VICTORIOASĂ | Spre sfârșitul episodului, Rita se așează la o cină de sushi, edamame și o Cola dietetică – ceva ce nu ar fi putut face niciodată în Gilead. Rita este „un personaj destul de stoic și îi veți auzi vocea mult mai mult în acest sezon – ceea ce am apreciat”, spune Brugel. „Dar am fost și un pic speriată, deoarece am creat o persoană care folosește de obicei limbajul corporal și expresia facială pentru a se exprima. Așa că, dintr-o dată, să aibă tot acest dialog, un dialog destul de emoționant, a fost o provocare. Deci, în acea scenă cu sushi, m-am întors la Rita cea liniștită, foarte introspectivă – dar care avea libertatea să-și aleagă cina și s-o mănânce la propria măsuță.” Spune zâmbind: „A fost un cadou din partea scenariștilor să primesc atât de mult timp cu ea și să sărbătorim o victorie.”

BINE AȚI VENIT LA CHICAGO | „Am fost atât de încântați să ajungem la Chicago”, povestește Heldrich. „Am petrecut atât de mult timp făcând cercetări și am petrecut atât de mult timp citind despre Alep și Kabul. Cum sunt aceste orașe care au fost decimate, dar care nu au fost încă ocupate, cum este viața acolo? Așadar, concepția noastră despre Chicago este că nu este Gilead. Sunt rebeli, dar mai curând duc un război.” Și ca atare, Steven și oamenii lui „sunt americani și au auzit zvonuri despre slujitoare, dar n-au văzut niciodată o soție. Nu au văzut niciodată o slujitoare… Tot ce știu sunt zvonuri care reușesc să se strecoare prin lanțul de aprovizionare sau prin dezertori.” De asemenea, devine clar că June n-a luat în considerare că ar putea exista alte grupări în afară de Mayday, implicate în lupta împotriva Gilead-ului. „În acest sezon este vorba de răbdare recompensată”, adaugă Littlefield. „Auzisem despre luptele din Chicago. Știm că are loc o rebeliune. Nick a fost trimis să se ocupe de asta. Ei bine, sezonul acesta, June poate să vadă singură despre ce este vorba și se inserează în mijlocul ei.”

Elisabeth Moss, Madeline Brewer - Povestea slujitoarei (HBO)
Elisabeth Moss, Madeline Brewer – Povestea slujitoarei (HBO)

ALEGEREA LUI JANINE | Când June decide să nu-l servească sexual pe Steven pentru a fi primite în grupul lui de luptători, Janine alege să facă acest lucru pentru a le ține în siguranță și hrănite. „În acel moment, Janine își spune: „Asta nu înseamnă nimic pentru mine. Nu mă simt coruptă moral dacă fac asta. Nu simt că sacrific nici o parte din mine pentru a face acest lucru. Nu fac decât să ne consolidăm locul în această tabără. Ne fac rost de mâncare. Ne fac rost de haine calde. Ne fac rost de un loc de dormit”, explică Brewer. „Așa pot să ajut, pentru că ție îți pasă, iar mie mi se rupe-n paișpe. Fac asta pentru tine, pentru că ești prietena mea și te iubesc, iar tu nu poți s-o faci și este în regulă. Am să fac eu ce trebuie făcut.”

Kimberly Roots, TVLine, 5 mai