Când a fost ultima dată când o comedie romantică v-a făcut să simțiți ceva? În picajul lui în spirală, genul nu atât a murit, cât s-a zombificat; o grămadă obosită de clișee vechi și basme interpretate de niște actori inexpresivi, frumușei, care se ceartă și flirtează și, spre final, reușesc să facă relația să funcționeze.

Poate de aceea Cea mai rea fată din lume (Verdens verste menneske aka The Worst Person in the World ) a fost întâmpinat cu atâta entuziasm de la debutul la Festivalul de Film de la Cannes. (Includerea lui la Sundance este, în esență, un tur al victoriei.) Cea mai rea fată din lume nu duce lipsă de probleme ale oamenilor superbi – are mai mult decât suficiente, de fapt, pentru a umple 12 „capitole” cinematografice – dar vibrează de viață reală, un film atât de proaspăt și nerestricționat de clișeele comediilor romantice, încât ar putea, de fapt, remodela ideea despre cum ar trebui să fie filmele de gen.

Sau poate că așa se procedează în Norvegia. Regizorul Joachim Trier (Thelma) a distribuit-o pe actrița Renate Reinsve, mai întâi în hit-ul său auster de artă, din 2011, Oslo, 31 august, iar apoi a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a-i crea un rol în care s-o pună în valoare. Rezultatul este Julie, o tipă varză, magnifică, care bea și fumează și își schimbă planurile de carieră – doctor, scriitor, fotograf – la fel de des ca stilul de coafură. Cu alte cuvinte, are vreo douăzeci de ani, dar când hora întâlnirilor o aduce în viața unui artist de benzi desenate, de avangardă, zvelt, pe nume Aksel (Anders Danielsen Lie), ea este fermecată de relaxarea lui matură și de certitudinea lui că sunt predestinați.

Cu toate acestea, Julie nu a fost modelată din copilărie pentru viața domestică fericită, iar nerăbdarea lui Aksel de a-și întemeia o familie pare ca un Rubicon pe care nu este nici pe departe gata să-l traverseze. Intră în scenă Eivind (Herbert Nordrum), un străin apetisant pe care-l întâlnește la o petrecere, într-o secvență atât de perfect coregrafiată încât reușește cumva să imite, în timp real, valul de serotonină care te inundă atunci când te îndrăgostești.

Cea mai rea fată din lume (Verdens verste menneske aka The Worst Person in the World)
Cea mai rea fată din lume

Cinematografia lui Trier are un spirit ludic – capitolele ca din cărțile de povești și vocile din off ironice, un segment de virtuozitate în care iubirea oprește literalmente întregul univers – care conferă filmului un fel de efervescență îmbătătoare. Dar, de asemenea, este străbătut de o melancolie constantă, urme de durată ale rănilor vechi și cauzelor pierdute și o întorsătură care conduce la o inimă frântă în a doua jumătate a filmului, rezonează într-un mod în care poveștile de genul acesta rareori încearcă să-l atingă.

O mare parte din merit îi aparține, firește, scenaristului-regizor și distribuției lui aproape perfecte (Lie, obișnuit în filmele lui Trier, este aici mai bun decât oricând, mai ales în două scene de final devastatoare). Totuși, Reinsve este cea care ține totul pe umerii ei – răsturnând rolul de muză și ingenuă atât de abil și de dulce, încât pare a fi, cel puțin pentru aceste două ore, singura fată din lume.

Leah Greenblatt, Entertainment Weekly, 21 ianuarie

Cea mai rea fată din lume (Verdens verste menneske aka The Worst Person in the World) este distribuit în Romania de Independența Film și are premiera în cinematografe, pe 4 februarie.

Advertisement