Așa se întoarce roata (The Harder They Fall) un western de răzbunare emfatic, care își propune să recupereze partea afro-americană a acestui gen, adesea ștearsă din istorie. Îi are în rolurile principale pe Regina King, Jonathan Majors, Idris Elba și LaKeith Stanfield și este creat de impresionantul Jeymes Samuel, cunoscut și ca muzician, compozitor și realizator de scurt-metraje.

Citește și: Așa se întoarce roata: un western cu personaje de culoare, reale

Acum, Samuel face acest debut de lungmetraj uimitor, zdrobitor de violent, în care sunt prezentați gangsterii din Vestul Sălbatic, înarmați până-n dinți, cu pălării de cowboy de toate formele și dimensiunile. Filmul este o lucrare cu adevărat cine-literată, cu ecouri de la Sergio Leone, John Sturges, până la Fugarii (Posse) al lui Mario Van Peebles. Avem parte de niște momente grozave, deși ritmul și promovarea exagerată a violenței, confruntărilor și încăierărilor sunt poate puțin uniforme și ne-am fi dorit să intre în joc un dialog mai isteț sau tandru, pe alocuri. Dar chiar dacă este mai mult stil decât substanță, ei bine, este într-adevăr un stil extraordinar, iar cadența de patru note care aduce titlul pe ecran la început – THE-HARDER-THEY-FALL – este inspirată.

Este vorba despre două bande de oameni aproape în întregime deprinși cu violența și frica: una este condusă de Nat Love (Jonathan Majors), care are o cruce scrijelită pe frunte de către răufăcătorul care i-a ucis mama și tatăl sub ochii lui când era numai un copil – și este gata să se răzbune. Cei aflați sub comanda lui sunt: pistolarul de elită Bill Pickett (Edi Gathegi), Cuffee (Danielle Deadwyler), Jim Beckworth (RJ Cyler) tot timpul gata să apese pe trăgaci; banda îl include chiar și pe șeriful local, Bass Reeves, interpretat de Delroy Lindo, a cărui alianță neoficială cu gașca lui Nat Love semnalează că ei ar fi băieții buni… oarecum. Dar cel mai important membru al bandei ar putea fi Stagecoach Mary, interpretată de Zazie Beetz, de care bietul Nat este îndrăgostit fără speranță.

Zazie Beetz, Jonathan Majors - Așa se întoarce roata (Netflix)
Zazie Beetz, Jonathan Majors – Așa se întoarce roata (Netflix)

Împotriva lor se află banda lui Rufus Buck. Rufus este interpretat de un Elba impasibil, al cărui personaj este, de fapt, absent destul de mult de pe ecran; el călărește alături de: formidabil de dura Trudy Smith (King) și nespus de grozavul Cherokee Bill, interpretat de Stanfield. Ei au pe ștatul de plată un șerif corupt, cu dinți de aur: Wiley Escoe, interpretat de Deon Cole. Banda lui Rufus începe prin a-și salva liderul dintr-un tren-închisoare.

Regina King, Idris Elba, LaKeith Stanfield - Așa se întoarce roata (Netflix)
Regina King, Idris Elba, LaKeith Stanfield – Așa se întoarce roata (Netflix)

Banda lui Nat Love se reunește și ambuschează eficient gașca lui Buck și le fură câștigurile obținute pe căi necinstite, prin jefuirea unei bănci; acest lucru îi aduce în pragul unei confruntări inevitabile, având în vedere dorința lui Nat de răzbunare și vinovăția lui Buck. Treaba se complică atunci când Mary, cu o insolență arogantă, intră pe teritoriul bandei lui Buck într-o misiune de recunoaștere și este capturată, iar Love și complicii lui sunt forțați să jefuiască o bancă dintr-un oraș alb (cu case și mobilier într-o nuanță stranie și poznașă de alb) să o răscumpere pe Mary și să plătească ceea ce Rufus consideră că i se datorează din furtul inițial. Dar Nat plănuiește să întoarcă asta împotriva vechiului său inamic.

Fiecare cadru, fiecare scenă, fiecare schimb de replici din Așa se întoarce roata  este gata de luptă și calibrat pentru violență – iar Samuel, fără îndoială, aduce pe ecran haosul bizar cu un entuziasm înfiorător și energie maximă. Rămâi, totuși, cu senzația că profitul este diminuat, iar marea dezvăluire de la sfârșit este ușor absurdă și dezvăluie cumva retrospectiv că nu am aflat suficient despre povestea de fundal a lui Rufus Buck. Dar Samuel este un pistolar cu stil.

Peter Bradshaw, The Guardian, 6 octombrie