Being the Ricardos, redarea poveștii căsătoriei lui Lucille Ball și Desi Arnaz pe marele ecran, pare a fi ca și cum ai traversa un teren minat. La urma urmei, această pereche a jucat într-un sitcom legendar – I Love Lucy, care a fost urmărit de milioane de oameni în fiecare săptămână. Ball a fost poate cea mai faimoasă față de pe planetă. Când s-a anunțat că scenaristul-regizor Aaron Sorkin pregătea un film despre Lucy, internetul avea deja propriile idei despre cum ar trebui să fie – și cine ar trebui să o interpreteze. Din fericire, Sorkin însuși știa exact cum ar trebui să fie și-i reușește o privire sinceră, fascinantă și cu totul captivantă, dar și iubitoare asupra relației și căsătoriei de aproape 20 de ani a acestui cuplu emblematic. Vezi trailerul aici.

Being the Ricardos
Being the Ricardos

Structura pe care Sorkin a abordat-o pentru a acoperi tărâmul uniunii Arnaz-Ball este ea însăși ingenioasă. Amplasând filmul în jurul unei săptămâni din viața producției I Love Lucy, Sorkin folosește licența dramatică pentru a împleti câteva momente foarte semnificative din viața lor, în primul rând faptul puțin cunoscut că Lucy a ținut prima pagină a ziarelor la mijlocul anilor ’50, când s-a aflat că ea s-a înregistrat (inocentă) pentru a vota în anii ’30, sub afilierea Partidului Comunist. Acea știre traumatizantă este fuzionată cu o poveste de pe coperta revistei Confidential intitulată „Does Desi Really Love Lucy” (Oare Desi chiar o iubește pe Lucy?) care sugera că Arnaz ar avea o aventură. Apoi Sorkin le dezvăluie directorilor rețelei că Lucy este însărcinată, iar ei decid să incorporeze sarcina în serialul propriu-zis – ceva nemaiauzit ca subiect pentru timizii ani ‘50.

Toate acestea chiar s-au întâmplat. Doar că nu s-au întâmplat toate în aceeași săptămână, dar metoda de ancorare a evenimentelor importante din căsnicia lor în acest fel, funcționează într-adevăr genial. Sorkin folosește, de asemenea, flashback-uri de la întâlnirea și curtarea lor pe platoul de filmare al Too Many Girls din anii 1940, în special, precum și alte momente anterioare ale relației lor, într-un film-dramă despre un cuplu care face lumea să râdă, în timp ce în viața lor se întâmplau lucruri deloc nostime.

Ceea ce face toate aceste lucruri să funcționeze atât de bine, este distribuția foarte bună, începând cu o interpretarea luminoasă a lui Nicole Kidman, care a numit acest rol cel mai greu al unei cariere pline de alegeri de roluri riscante, dar niciunul ca acesta. Ea este strălucită când o joacă pe Lucille Ball nu numai în recrearea unor momente celebre, cum ar fi scena zdrobirii strugurilor într-un episod clasic din I Love Lucy în rolul Lucy Ricardo, ci mai ales în rolul lui Ball care încearcă cu disperare să găsească o modalitate de a-și salva căsnicia. Aici Kidman ne oferă esența unei adevărate vedete și ne oferă o interpretare uimitoare pe tot parcursul. Este o echilibristică pe sârmă pe care nici un alt actor nu l-a încercat la acest nivel, pentru a juca o altă legendă din showbiz.

La fel de bun este și starul spaniol Javier Bardem, care devine cubanez pentru a-l juca pe Arnaz, arătându-ne nu doar ceea ce știm despre Ricky Ricardo, ci și pe bărbatul care o iubește cu adevărat pe Lucy, dar care este prins într-o relație greu de menținut. Bardem cântă la conga, la chitară și din gură cu spiritul autentic de pe scenă al lui Desi Arnaz, dar ne arată și un om cu adevărat inteligent, cu un puternic simț al afacerilor (el a creat procesul cu trei aparate pentru filmarea sitcom-urilor care este folosit și astăzi, a înființat Studiourile TV Desilu și a lansat unele emisiuni precum The Twilight Zone, The Untouchables, Star Trek și Mission: Impossible). Kidman și Bardem sunt magici împreună în acest film.

Iar distribuția secundară nici că putea fi mai potrivită, în special J.K. Simmons în rolul William Frawley și Nina Arianda ca Vivian Vance, ambii în personajele lor de pe ecran – Fred și Ethel Mertz și, mai emoționant, în rolul a două co-staruri care chiar nu s-au plăcut unul pe celălalt în afara scenei.

Pete Hammond, Deadline, 7 decembrie

Being the Ricardos, are premiera la Amazon Prime, pe 21 decembrie